0 kommentarer

Den store Gatsby af F. Scott Fitzgerald

af d. 28. maj 2016
Info
 
Sideantal

189

Udgivet

2014

ISBN

978-87-02-12707-2

Originaltitel

The Great Gatsby. Oversat af Jørgen Nielsen

Udgave

2. udgave, 4. oplag

 

Romanen ”Den store Gatsby” betragtes i dag som en klassiker, der tegner et billede af jazztidens USA, en periode, hvor landet boomede økonomisk og hvor flere mennesker kunne leve et glamourøst liv – indtil krisen i 1930´erne ødelagde mange familiers økonomi.

”Den store Gatsby” er fortællingen om den unge outsider Jay Gatsby, der er opvokset i en fattig familie, men som har tjent en del penge på spritsmugling.

Som velhavende mand bosætter Gatsby sig i et stort hus på Long Island på USA´s østkyst, hvor han holder ekstravagante fester for at kunne genoptage kontakten med sin ungdomskærlighed Daisy, en ung kvinde opvokset på livets solside og som, til Gatsbys fortrydelse, nu er gift med rigmanden Tom Buchanan. Tom Buchanan er for øvrigt notorisk utro, hvilket senere skal vise sig at få enten direkte eller indirekte konsekvenser for alle romanens personer.

Bogen fortælles af Nick Carraway, der bor i et beskedent hus ved siden af Gatsby og da Nick Carraway er halvfætter til Daisy aner Gatsby en mulighed for at komme tættere på Daisy ved at pleje bekendtskabet med Nick Carraway.

Gatsby beder Nick Carraway om at arrangere et møde med Daisy, og selvom mødet medfører, at de varme følelser mellem Gatsby og Daisy atter vækkes til live er lykken ikke gjort. Daisy viser sig at være noget forkælet, og det viser sig, at de ideer Gatsby har haft om Daisy ikke stemmer overens med hvordan Daisy er i virkeligheden.

På tragisk vis afføder hele affæren en række dødsfald, heriblandt Gatsbys død, og Nick Carraway bliver så fortvivlet og desillusioneret, at han beslutter at vende tilbage til vestkysten for at fortsætte sin tilværelse der.

Som andre anmeldere har skrevet, så handler ”Den store Gatsby” om tabet af ungdommens uskyld og man kan derfor sige, at bogen har betydning og relevans – også for kommende generationer.

Selvom bogen giver et udmærket indblik i jazztidens USA og behandler et universelt emne nåede ”Den store Gatsby” aldrig rigtig at gribe mig eller fastholde min interesse. Måske jeg skulle have læst bogen som 20-årig i stedet for at vente til jeg nåede den fremskredne alder af 38, så tror jeg at bogen havde sagt mig mere.

Det jeg savnede i bogen var bedre personbeskrivelser, men jeg synes også at handlingen var lidt for langsom og træg i første halvdel. På plussiden må jeg sige, at forfatteren skriver godt og sætter fokus på en spændende tid i USA’s historie samtidigt med, at bogens emne er almengyldigt.

Samlet set lander jeg på en middel vurdering for ”Den store Gatsby”, som jeg nok i virkeligheden finder en smule overvurderet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter