0 kommentarer

Den sorte safir 1: Ørkenpigen af Cecilie Eken

af d. 9. december 2012
Info
 
Sideantal

71

Udgivet

2007

ISBN

978-87-11-21781-8

 

“Min kære læser. Du skal ikke tro et ord at det, jeg fortæller her. Som Sif ville sige: “Oasefolk kan forgylde en kamellort.” Men derfor må du godt læse videre..”

Sådan indledes børnebogen “Ørkenpigen” som er den første del af en serie på seks bind. Seriens hovedperson, Aramiel, er 13 år gammel og lever i oasebyen Rani.
Tidligt i fortællingen møder vi Sif, som slet ikke er som de piger Aramiel ellers kender. Væk er pigernes sædvanlige ydmyghed. Sif er helt fremme i skoen, og virker ikke til at være bange for noget som helst, heller ikke for at træde ind i de lærdes mystiske steder hvor pigebørn på ingen måde hører hjemme.
Og den nævnenyttige pige har endnu en foruroligende egenskab. Hun er nemlig en del af det ørkenfolk, der kaldes völarstammen, et folk der alle er i stand til at skifte ham, så det er ganske umuligt at vide, hvor man har dem og hvem, man egentligt har med at gøre.

Sif ønsker – nej befaler – at Aramiel hjælper hende med at tyde tegnene på en lille æske, der siges at indeholde den sorte safir.

“Ørkenpigen” er en forholdsvis letlæst fantasibog for de 9-13 årige. Bogen er illustreret af Claus Rye Schierbeck, der har lavet et utroligt flot arbejde. Hvert kapitel indledes med den samme port, en smart og for mig hidtil uset måde at markere et sceneskift på. Som i andre fantasibøger for børn er tegningerne vigtige for karakteristikken af bogens vigtige personer, både hovedroller og biroller ses i close-ups, med fantastisk udtryksfulde ansigter. Dog kunne denne bog sagtens forstås uden illustrationer.

Handlingen er ligetil og letflydende uden dog helt at undlade personkarakteristikken og beskrivelserne af nære og fjerne omgivelser. Dette er bestemt karakteristika ved bogen, som det er værd at fremhæve. Der er intet skønnere end bøger – børnebøger såvel som voksenbøger – der formår at forbinde en medrivende fremadskridende handling, med varieret og velovervejet sprogbrug og en grundighed der gør, at man ikke som læser føler at der bliver skøjtet for let over detaljerne.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter