0 kommentarer

Sort sne falder af Michael Katz Krefeld

af d. 27. oktober 2012
Info
 
Sideantal

617

Udgivet

2012

ISBN

978-87-11-39586-8

 

Michael Katz Krefeld har haft fat i den store, interkontinentale fusionskogebog for at kreere “Sort sne falder”. Denne voldsomme gryderet er tilsat et skvæt konspirationsteorier fra Dan Brown. Et par hovedpersoner, der smager kraftigt af Stieg Larsson (ilter, stædig kvinde; indadvendt, analytisk mand). Et stænk magisk realisme med grønlandske dødefigurer (tupilakker) og mystiske krager. Og computerspilsagtig action med masser af skyderier, drabelige mord, eksplosioner og sort/hvide persontegninger. Er du til det krydrede, er der masser at hente i “Sort sne falder”. Over 600 sider!

Kussetyven Peter Levin fra Demokratisk Koalition er i overhængende fare for at ryge ud af Folketinget ved valget. Til et lokalt vælgermøde bliver han stukket ned af en mand med ganespalte. Levin overlever, og pludselig er han dagens mand i skysovs. Den politiske fremtid tegner igen lys.

PET-chefen Nikolaj Storm er ved at gennemgå boet efter sin afdøde far, den verdensberømte arkitekt, da han bliver slået ned af indbrudstyve, den ene med ganespalte. Det viser sig, at tyvene ledte efter et gammelt manifest, Protokollen, som er en slags evangelium for den tophemmelige og ekstremt magtfulde organisation, Rådet. Men hvorfor lå Storms isafkølede far inde med et eksemplar af Protokollen? Og hvad er sammenhængen med Levin, som Ganespalten også var ude efter?

Vicekriminalkommissær Katrine Bergman får et tip om en pædofil ungdomstræner og knalder ham in fragante. En hæslig pædofiliring trevles op, og Katrine er lykkeligere end de fleste. Hun har nemlig selv haft de lede karle lidt for tæt inde på livet. Da hun vil takke manden bag tippet, viser hans navn sig at være et falsum. Han har identificeret sig som en af de fire politifolk, Palle Sørensen myrdede tilbage i 1965, helt ned til den myrdedes cpr-nummer, som han ikke burde kende.

Tre år efter politimordene, i 1968, overværer en flok grønlandske fangere på jagt efter en isbjørn et mystisk flystyrt. Et enormt lysglimt ses i horisonten. Værre bliver det, da de finder en faldskærm, som senere giver synlige udslag på en geigertæller. Et eller andet er gået grueligt galt, og stærke kræfter ønsker at mørklægge sagen. For enhver pris.

For at få det fulde udbytte af “Sort sne falder”, må man lukke mindst det ene øje for en perlerække af usandsynligheder og mindre, logiske brist. Og så har Krefeld i den grad hang til det teatralske. Politikernes floskler er om muligt endnu værre end i virkeligheden. Fængselsscenerne minder om noget fra de mest brutale og korrupte bananrepublikker. Og de grimme fyre er virkelig grimme, overdrevet næsten ud i parodien.

Tjek lige denne beskrivelse af en skurk: “Løvengren så på ham med sine døde øjne, der lå dybt gemt i øjenhulerne. Hans ansigtsudtryk virkede nærmest apatisk, men hver en muskel, hver en fiber i hans krop var spændt, og det virkede, som om han kunne kaste sig frem i et frådende angreb, hvornår det skulle være. Han lignede det rovdyr, fængselsinspektøren havde beskrevet ham som.” … Ja, så fæl er han, at Krefeld ligefrem forsyner ham med en af Hannibal the Cannibals replikker. Uha.

Én ting må man lade Krefeld: Der er fuld fart ud over stepperne og internationalt schwung over denne papirbaserede actionfilm. På godt og ondt.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter