0 kommentarer

Den hemmelige datter af Shilpi Somaya Gowda

af d. 6. juni 2015
Info
 
Sideantal

351

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7079-092-5

Originaltitel

Secret daughter

 

“Den hemmelige datter” var for mig et stort bombardement af både følelser, forpligtigelse og dufte. Den starter i en lille landsby i Indien i 1984, hvor den unge kvinde Kavita skal til at føde sit andet barn. Hun er meget nervøs, idet familien er fattigt, og der kan derfor kun være råd til et eneste barn, og det skal “selvfølgelig” være en søn. Kavitas første barn var en pige, som blevet taget fra hende straks efter fødslen af hendes mand. Og da dette nye barn også er en pige, ser hun ingen anden udvej, end at gå den lange og meget tunge gang til Bombays børnehjem, hvor datteren trods alt kan få en chance for at overleve. Kavita glemmer aldrig sin lille datter, heller ikke da den ønskede søn kommer ikke lang tid efter.

Kavita og hendes mand drager et par år senere ind til storbyen, for at skabe en bedre fremtid for sønnen end den fattige landsby. De tror, der venter dem guld og grønne skove i storbyen, istedet starter de på byens bund i det store slumområde, de mange tilflyttede har skabt. Det er ikke et sted for sarte sjæle, og man berøres virkelig af de sjæle, der befinder sig der.
Sideløbende med Kavitas historie, møder vi et succesfuldt lægeægtepar i USA. Manden Krishnan er oprindelig fra Indien, men er nu amerikansk gift. Da de finder ud af, at Somer ikke kan blive gravid selv, beslutter de sig for at adoptere. Og de tager den lange tur til Indien, hvor Krishnans mor hjælper dem med at adoptere fra det lokale børnehjem. De får den lille knap 1 årige Asha med hjem, og deres lykke er fuldendt. Ihvertfald på papiret, for forældreskabet kan have sine knaster, og Somer og Krishnan driver langsomt fra hinanden. Da Asha bliver voksen, får hun lyst til at lære sin fortid at kende, og hun tager derfor til Indien for at arbejde og bor hos sin fars familie. Hun lærer langsomt om sin indiske arv, og bliver tæt knyttet til landet. Og så begiver hun sig hen til det børnehjem, hvor hendes mor forlod hende få dage gammel…

Historien er virkelig rørende og godt fortalt. Man håber inderligt, at mor og datter finder hinanden igen, men historien rummer meget mere end det. På trods af alt det Kavita har været igennem, er hun tro mod sin mand. Og det viser sig da også, at manden ikke er den helt store skurk, som først antaget. Bogen sætter også fokus på det drenge-fikserede Indien, hvor det at have for mange døtre, er en stor økonomisk byrde. Drenge er derfor at foretrække, hvorfor mange får lavet kønsscanninger, så pigefostre kan vælges fra. Meget skræmmende..

4 stjerner skal “Den hemmelige datter” have med på vejen. Den er fuld af skønne indiske dufte, og forfatteren formår at sætte mange flotte billeder af landet på nethinden.
 
Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter