0 kommentarer

De Usynlige Byer af Italo Calvino

af d. 3. juni 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Omslag
Sideantal

157

Udgivet

2012

ISBN

978-87-02-09743-6

Originaltitel

Le città invisibili

Udgave

3.udgave

 

I denne elegante bog fortæller Marco Polo om oplevede byer til Kublai Khan. Til forskel fra Kublai Khans almindelige udsendinge, som fortæller om råvarepriser, epidemier og indkrævede skatter, fortæller Marco Polo om byernes sind og den kosmiske, filosofiske, sjælelige struktur, som de fungerer efter.

Der er fx byen Tamara, som kun består af tegn. “Øjet ser ikke ting, men fremstillede ting der betyder andre ting: en tang angiver tandtrækkerens bolig, et krus viser hvor kroen ligger.” – “Byen fortæller alt hvad du skal mene, du gentager dens udsagn, og mens du tror at du ser Tamara, så registrerer du i virkeligheden kun de benævnelser, hvormed den definerer sig selv og sine dele.”

Despina beskrives som en grænseby mellem to ørkener, hvorfra man kan komme til byen – havet og landet. Når kameldriveren nærmer sig Despina, ved han at “det er en by, men han forestiller sig, at det er et skib, der skal bringe ham bort fra ørkenen, en sejlbåd der er ved at lette anker, hvor vinden allerede fylder de endnu ikke løsnede sejl.” – Når sømanden nærmer sig Despina, ved han at det er en by, “men han forestiller sig en kamel, fra hvis saddel der hænger vindunke og sække med kandiseret frugt, daddelvin og tobaksblade, og han ser sig allerede i spidsen for en karavane, som skal bringe ham bort fra havets ørken.”

Den italienske forfatter Italo Calvino er berømt for sine underfundige ideer, filosofisk eftertænksomhed, poetiske sprog og sammenblandingen mellem fantasi og virkelighed. Alt dette er også rummet i denne bog, og den er en filosofisk fryd at læse.

Bogen er kort og beskrivelsen af hver by er på godt 1 side, så der er stor fremdrift i læsningen. Calvinos sprog er lidt tungt og knudret med dets lange sætninger. Det kan du måske også fornemme i citaterne. For mig kræver det lidt at komme ind i sprogets rytme, men derefter åbner bogen sig op.

Personligt kunne jeg godt have brugt en endnu kortere bog, da nogle af ideerne med byerne virkede lidt mudrede, så jeg desværre mistede opmærksomheden nogle gange. Der er også idemæssige gentagelser gennem bogen, så hen mod slutningen af bogen var jeg mæt og tilfreds med at den så også sluttede. Alligevel er det en uundværlig bog (og forfatter) for alle elskere af kvalitetslitteratur.

Den sidste by, jeg vil nævne, er Bauci, som bæres på spinkle pæle, og som man kommer op til ved hjælp af stiger. “Der er tre hypoteser om beboerne i Bauci. Måske hader de jorden; måske nærer de en sådan ærefrygt for den, at de undgår at berøre den; måske elsker de den, som den var før dem selv, og sidder og stirrer på den med kikkerter og teleskoper, og betragter hver lille del, blad for blad, sten for sten, myre for myre, hensunkne i beskuelsen af deres fravær.”

Læs denne bog og gå på opdagelse i flere af de mærkelige byer, Marco Polo beretter om, og lær mere om menneskets sind og steders sjæl.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter