0 kommentarer

De prægtige og de usle af Erik Larson

af d. 28. januar 2021
Info
 
Sideantal

548

Udgivet

2020

ISBN

978 87 02 26556 9

Originaltitel

The Splendid and the Vile - oversat af Brian Dan Christensen

Udgave

1. udgave

 

“Aldrig før i historien om menneskehedens konflikter har så mange skyldt så få så meget.” – Winston Churchill

For alle, der interesserer sig for Churchill og for Englands skæbne under Anden Verdenskrig, er “De prægtige og de usle” et uomgængeligt værk. Spændende som en roman, nørdet som en afhandling, fyldt med faktuelle oplysninger og slibrige detaljer, som offentligheden aldrig har set før.

I den letbenede ende: Vidste du, at Churchill – manden, der røg cigarer som et damplokomotiv og tyllede champagne, som andre drikker vand – vimsede rundt i lyserødt silkeundertøj? Vidste du, at den almægtige rigsmarskal og Luftwaffe-chef Hermann Göring yndede at male sine tånegle røde, når han festede i sit elskede Carinhalle?

Den amerikanske bestsellerforfatter Erik Larson har gravet sig ned i hidtil ukendte dagbøger fra et kolossalt persongalleri samt enorme mængder materiale fra offentlige og private arkiver for at kunne rekonstruere det nok mest afgørende år under krigen –

– 10. maj 1940 til 10. maj 1941, Churchills første år som premierminister. Dag for dag, time for time oprulles de begivenheder og beslutninger, der skulle vende krigslykken totalt.

I foråret 1940 havde Hitlers pansrede armeer og uovervindelige luftvåben underlagt sig hele Vesteuropa. Kun Storbritannien manglede, og både briterne og tyskerne regnede det for et spørgsmål om uger, før også det gamle imperium ville falde.

Men så tiltrådte Churchill. Med manisk energi, ubændig sejrsvilje, personligt mandsmod og en opfindsomhed, der balancerede mellem det gale og det geniale – og så måtte de rasende tyskere sande, at de for første gang mødte reel modstand.

At manden samtidig insisterede på sine to daglige karbade, sine møder med højtstående politikere, hvor han selv sad i sengen i slåbrok, sine skift mellem det fuldkommen beåndede og det fuldkommen uforskammede – ja, det tilgiver man ham, når det som her dokumenteres, at det vitterlig var ham, og ham alene, der vendte krigens gang.

Larson lykkes med at formidle Churchills oratoriske geni og jernhårde arbejdsdisciplin – og som kontrapunkt Winstons 18-årige datter Marys sorgløse fester, kysserier, udybsindige tanker nedfældet i den uundværlige dagbog. Det er som at være en flue på væggen.

Samtidig sidder man og bider negle over at opleve krigens højdepunkter belyst af en retrospekt projektør. Tag bare Operation Adlertag, hvor langt over 1000 tyske bombe- og jagerfly indleder Battle of Britain, et skånselsløst bombardement af Londons civilbefolkning, nat efter nat, indtil 29.000 er døde.

Og så sker det utrolige. Nazitysklands nr. 3 efter Hitler og Himmler foretager en dramatisk soloflyvetur til Skotland med et budskab til den britiske premierminister. Han når lige at skyde sig ud med faldskærm, før flyet styrter…

Erik Larsons Churchill-værk er på én gang skamløst kulørt og tindrende faghistorisk, minutiøst dokumenteret og flot fremlagt; en brillant bedrift.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter