0 kommentarer

En flænge i himlen af John Green

af d. 27. april 2014
Info
 
Sideantal

334

Udgivet

2012

ISBN

978-87-400-1722-9

Originaltitel

The Fault in Our Stars

 

16-årige Hazel har i flere år levet med en form for kræft som ikke kan kureres. En ny medicin holder midlertidigt kræften stangen, men der er ingen tvivl om, at kræften vinder over Hazel før eller senere. Hazel bor hjemme hos sin mor og far. Moderen går hjemme for at passe Hazel og sørge for at hun har et liv. Faderen går på arbejde og kommer let til at græde over hele situationen med en dødssyg datter. Hazel prøver bare at leve:

“Sidst på vinteren i mit 17. år kom min mor frem til at jeg var deprimeret. Hun baserede sin diagnose på, at jeg næsten aldrig kom ud af huset, lå det meste af tiden i min seng, læste den samme bog igen og igen, spiste meget lidt og brugte ret meget af min tid på at tænke over døden.
I stort set alle kræftpjecer og -hjemmesider står depression på listen over følgevirkninger. Men i virkeligheden er depression slet ikke en følgevirkning af selve kræftsygdommen. Depression er en følgevirkning af, at man skal dø.”

“En flænge i himlen” er rørende, sjov og udfordrende. Det er fantastisk god læsning. Hazel er humorist med en dødelig sort humor. Hun er både meget klarsynet og meget omsorgsfuld hvilket er en ret hård blanding for en ung pige med kræft. Hendes mor sender hende i selvhjælpsgruppe-terapi hver onsdag i kælderen under en kirke, hvor hun så sidder med de andre kræftsyge børn og unge og prøver at spille tapper. En gruppe med konstant udskiftning og meget lav overlevelsesrate.

Det er en grum bog, men også – og i højere grad – en bog om livet og om at leve det, mens man har et. Den tvinger læseren til at se på sandheden: nogle mennesker får kræft og dør. De er fuldstændig uden skyld i miseren, og der er ingen at bebrejde. Man smertes med forældrene og Hazels mor der i et øjeblik synker helt til bunds i sorg og smerte og siger til sin mand, at hun ikke er mor mere når Hazel dør. Men Hazel er skarp og vittig – som sagt – og hun møder den karismatiske og lige så vittige Augustus, der også har haft kræft og i den forbindelse har fået amputeret en del af sit ene ben. Hazel og Augustus forelsker sig og tillader sig at give den gas, fordi de er på tid.

Jeg har anbefalet “En flænge i himlen” til så mange unge jeg kunne komme i nærheden af på biblioteket. Ikke én har kunnet andet end at elske den.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter