0 kommentarer

De gode græd af E. M. Forster

af d. 10. juni 2012
Info
 
Sideantal

188

Udgivet

2011

ISBN

978-87-92503-55-8

Originaltitel

Where Angels Fear to Tread

 

Omkring år 1900 i England lever den forfærdeligt intrigante Mrs Herriton et liv der hovedsageligt går ud på at opretholde facaden. Hun holder sine voksne børn i stram moralsk snor, men har store problemer med Lilia, enken efter Mrs Herritons ældste søn. Lilia er ung og let rundtosset og har svært ved at finde sine egne ben og standpunkter under Mrs Herritons strikse og altseende herredømme. Lilia vil væk og familien beslutter at hun skal på dannelsesrejse til Italien med den rolige og ordentlige nabo, Miss Abbott, som ledsager. Lilia efterlader sin 7-årige datter i familiens klaustrofobiske skød, mens hun selv kaster sig ud i verden for at få vejret.

Italiensturen går, ikke helt overraskende, hen og bliver det store eventyr for Lilia, som netop er undsluppet sit rigide engelske formfængsel. Hun forelsker sig i det anderledes temperamentsfulde Italien, hvor der leves og les mere, og hun falder pladask for en noget yngre italiensk mand. En voldsom chokbølge rammer hjemme hos Mrs Herriton i det engelske. Hendes strøgne verdensorden rystes og den yngste søn sendes på redningsmission for at bjærge den flyvske og uregerlige Lilia.
Mødet mellem Italiens afslappethed og engelsk formhysteri ender tragisk og moralen er at man skal leve og lade leve, for ellers kan det gå grueligt galt.

“De gode græd” udkom første gang i 1905 og giver et interessant indblik i en anden verden hvor magten er hos familiens overhoved, og resten må indordne sig. I dette tilfælde er chefen en superintrigant kvinde der vil gøre hvad der er nødvendigt for at holde på formerne. Alt hvad der er anderledes og uengelsk skal ned med nakken, gemmes væk, ties ihjel. Så vidt det overhovedet står i Mrs Herritons magt. Hendes jernvilje gør til gengæld den yngre generation omkring hende til viljeløse nikkedukker, som ikke har nogen øvelse i at tage beslutninger.

“De gode græd” er en klassisk engelsk roman. Den er på ingen måde gammeldags eller svær at læse. Især fans af ældre engelsk litteratur og britiske tv-serier vil føle en god del tryghed ved stilen. Forlaget har desuden gjort denne udgave tiltalende med en fin forside og en lækker indbinding.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter