0 kommentarer

David Levinskys Nye Verden af Abraham Cahan

af d. 18. juni 2007
Info
 
Forfatter
Forlag
Omslag
Sideantal

512

Udgivet

2006

ISBN

87-991398-0-4

Originaltitel

The rise of David Levinsky

Udgave

1.udgave

 

Som Samuel Rachlin nævner i sit forord til romanen så er det “en historie, der fænger og holder fast.” Det er jeg fuldstændig enig med ham i.

Vi hører om den unge russiske Talmud-studerende David og hans liv som jødisk immigrant i New York omkring 1900-tallet. Det er en skildring af den menneskelige side af immigrationshistorien – på godt og ondt – og de moralske omkostninger, der er ved succes.

Det tema er der sikkert skrevet tykke bøger om. Hvorfor så netop fremhæve denne frem for andre? Jo, fordi den underholder, mens den belærer; fordi den griber læseren med sine rørende og indsigtsfulde personskildringer; fordi den (for)fører læseren ind i et helt andet univers, der virker eksotisk, men dog har relevans til problemstillinger i dagens Danmark; fordi den ganske enkelt er en fornøjelse at læse!

I øvrigt er det den første store jødiske roman i amerikansk litteratur og den har lagt grunden til en rig tradition, som er blevet fulgt af bl.a. Philip Roth.

Til trods for at romanen er udkommet i 1917 på engelsk, er den lige så aktuel og frisk i 2007 på dansk. Jeg vil varmt anbefale andre at læse den. Det er en stor nydelse!

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter