0 kommentarer

Danske legender – Tove Ditlevsen. Et portræt af Anne-Sophie Storm Wesche

af d. 18. oktober 2018
Info
 
Sideantal

99

Udgivet

2018

ISBN

9788711902202

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Tove Ditlevsen var uden tvivl en både folkekær og talentfuld forfatter.
Forfatteren begik desværre selvmord i 1976 efter et turbulent liv med misbrug, indlæggelser på psykiatriske afdelinger og et skrøbeligt sind, der medførte, at forfatteren led af lavt selvværd det meste af livet. Helt uretfærdigt, for der var slet ingen grund til, at hun skulle tænke dårligt om sig selv, hvis man spørger denne anmelder.

De fleste læsere har vel læst en moderne klassiker som den selvbiografiske roman ”Barndommens gade”, der også er blevet filmatiseret, men forfatteren var langt mere end denne ene roman. Tove Ditlevsen skrev også digte og andre romaner, men et fællestræk for hendes tekster er dog, at de i et eller andet omfang alle er selvbiografiske.

”Danske legender – Tove Ditlevsen. Et portræt” er en mini-biografi – eller et mini-portræt – om den folkekære forfatter Tove Ditlevsen.

Bogen fokuserer lidt på forfatterens barndom i en arbejderklassefamilie på Vesterbro i København, men fokus er mest på forfatterens voksenliv.

Det er ikke fordi der er de store overraskelser i denne bog. Bogen fokuserer en del på Tove Ditlevsens ægteskaber, der stort set alle var turbulente og alle endte i skilsmisser. Herudover fortælles der om Tove Ditlevsens misbrug, som en af hendes ægtemænd fastholdt hende i gennem flere år, ved at udskrive vanedannende medicin til hende mens hendes børn blev vanrøgtet, fordi hun ikke var der for dem. I kølvandet på forfatterens misbrug kan man også læse om Tove Ditlevsens indlæggelser på psykiatriske afdelinger; indlæggelser, der ofte gav hende fred og ro til at skrive de digte, der var med til at gøre hende kendt og elsket – især blandt kvinder, der kunne genkende sig selv i forfatterens tekster.

På trods af, at Tove Ditlevsen levede et følelsesmæssigt turbulent liv var hun en god historie. Fortællingen om proletarpigen, der blev berømt er ganske glimrende. Bogen beskriver også bagsiden af medaljen, hvilket er med til at gøre fortællingen helstøbt – der er ikke kun fokus på de positive elementer ved at være kendt.

”Danske legender – Tove Ditlevsen. Et portræt” er en fin lille bog om et stort menneske. En velskrevet bog, hvor forarbejdet er gjort ordentligt og hvor der ikke fokuseres på, at det var synd for Tove Ditlevsen, fortællingen om Tove Ditlevsen præsenteres for læseren, og så må man selv afgøre med sig selv, om det var synd for hende eller ej.

Denne anmelder synes, at der med denne bog er skrevet et interessant og spændende portræt af Tove Ditlevsen. Ingen overraskelser, ganske vist, men det ændrer ikke på, at bogen er præcis, hurtigt læst og en både intens og rørende fortælling om et menneske, der levede det meste af livet på kanten. Dette er en læseværdig bog for dem, der holder af Tove Ditlevsens bøger og jeg kvitterer med 4 store stjerner.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter