0 kommentarer

Marie Curie – et lys i mørket af Anja C. Andersen, Frances Andreasen Østerfelt og Anna Blaszczyk

af d. 20. oktober 2018
Info
 
Sideantal

136

Udgivet

2018

ISBN

9788770856980

 

Denne graphic novel fortæller i smuk grafik historien om en enestående kvinde, der ender med at blive nobelpristager i både fysik og kemi og første kvindelige professor på Sorbonne i Paris.

I 1867 kommer Marya til verden i en lærerfamilie i det russisk besatte Warszawa. Hun er et intelligent barn, der allerede som 4-årig læser, og hun deler hurtigt sin fars interesse for fysik og kemi.

I skolen må de kun tale russisk, men i hjemmet dyrker familien stadig det forbudte polske sprog og læser litteratur af både polske og udenlandske forfattere. Maryas barn- og ungdom beskrives med udvalgte billeder og tekst, bl.a. bidder af Maryas dagbog.

Familien står sammen om at få uddannelse. Først tager Maryas søster til Paris for at uddanne sig til læge, og efter fem år er det blevet Maryas tur til at læse. Hun rejser også til Paris, hvor hun kan bo hos søsteren, der er blevet gift. I Paris bliver Marya nu til Marie.

Bogen består af 5 kapitler og en epilog. Alle dele virker meget indlevede og fokuserede på at give billedet af, hvordan det lykkes en lille pige med store udfordringer at forfølge sine drømme og sin tørst efter viden. Sygdom og tab, besættelsesmagt, pengeknaphed og studier fjernt fra familien i en meget mandedomineret verden, bremser ikke Marie. På et tidspunkt er hun tilmed den eneste kvindelige studerende på Sorbonnes Naturvidenskabelige Fakultet.

Efter afsluttede studier bliver Marie bedt om at blive for at undersøge de magnetiske egenskaber af forskellige metaller. Hun får plads på et laboratorium på Polyteknisk Læreanstalt, hvor hun møder forskeren Pierre Curie. Begge er stærkt dedikerede til videnskab og forskning, og i fællesskab finder de frem til tre nye grundstoffer, bl.a. radium.

Grafikken er meget delikat, fine enkle former. Nogle få steder grafik på foto, og mange steder lægger tynde ornamenterede filtre sig lag på lag. Farvetoner i gyldne, brunlige, rødlige, grå og blå toner, som minder mig lidt om farveholdningen i Franciska Clausens malerier.

En collage-agtig komposition giver en dynamisk fornemmelse at ”læse”, fordi ingen side er ens komponeret.

Det er tre professionelle fagfolk, der har stået for udførelsen, nemlig Forsker i stjernestøv, Anja C. Andersen, og Dr.odont. Frances Andreasen Østerfelt, mens grafikken er skabt af den polske illustrator Anna Blaszyk.

Et fint stykke kunst, der formidler historien om en betydningsfuld kvinde. Kan virkelig anbefales.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter