0 kommentarer

Dage i stilhedens historie af Merethe Lindstrøm

af d. 26. december 2012
Info
 
Sideantal

219

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7973-558-3

Originaltitel

Dager i stillhetens historie

 

“Dage i stilhedens historie” er en af de største læseoplevelser i 2012. Romanen er et stramt, fortættet familiedrama om fortielse, tavshed og kærlighed mellem to mennesker. Fortælleren Astrid beretter smertelig og smukt om sit lange ægteskab med Simon. Sammen har de foretaget vigtige valg, som kommer til at definerer deres tilværelse. I deres yngre dage indgår de stiltiende en pagt om ikke at fortælle nogen om deres fortid. Heller ikke deres tre nu voksne døtre ved, at deres far er jøde. At han som barn i Tyskland må gå under jorden med sine forældre og en bror for at flygte fra nazisternes forfølgelse og udryddelse af jøderne. De er aldrig blevet fortalt at familien opholder sig to år i tavshed og angst i en lejlighed, totalt afhængige af deres hjælpere, som med egne liv som indsats, bringer familien mad og andre fornødenheder. Simon og Astrids døtre ved ikke at faderen havde andre familiemedlemmer, som ikke nåede at flygte. Simon og Astrid har holdt deres mund og de voksne døtre er nu flyttet hjemmefra, men alt er ikke godt. Fortiden er begyndt at skubbe sig op til overfladen.
Simon bliver mere og mere tavs. Han svarer ikke altid, starter aldrig mere en samtale, han spiser stadig mindre og nogen gange går han ture uden at sige hvorhen. Lider han af demens? Lægerne kan ikke finde nogen afgørende svar, og denne nye tavshed tvinger Astrid til at tænke på den tavshed Simon blev påtvunget som barn, og som hun måske også selv har påtvunget ham senere hen i deres ægteskab.
Tavsheden volder hende voldsom sorg i et morads af savn, smerte og fortrydelse. Men hun har også sine hemmeligheder og uden sin ægtefælde at tale med, må hun gentænke alting selv og se om hun stadig kan stå inde for deres fælles valg, eller om det er tid til at revidere tidligere tiders beslutninger.

“Dage i stilhedens historie” hensætter sin læser i en eftertænksom stemning, hvor man også selv må vurdere tavsheden væsen og hvad den gør ved mennesker.

Merethe Lindstrøm modtog Nordisk Råds Litteraturpris i 2012 for “Dage i stilhedens historie”. Hun var også nomineret i 2007 for novellesamlingen “Gjestene”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter