0 kommentarer

Sankt Psyko af Johan Theorin

af d. 26. december 2012
Info
 
Sideantal

415

Udgivet

2012

ISBN

978-87-400-0359-8

Originaltitel

Sankta Psyko

 

Jan er en ung mand med sår på sjælen. Som barn og ung mand har han følt sig drillet og misforstået, og selv efter ekstreme oplevelser har hans forældre ikke vist sig i stand til at forstå ham, endsige forsøge at hjælpe ham. Kun i Alice Rami har han fundet en sjælefrænde. Hun har som ingen anden set ind i hans indre, og har derved fået hele historien om den skelsættende episode. Og da Jan mange år senere mener at have lokaliseret hende, vil han gøre mangt og meget for at komme tæt på hende, snakke med hende og hjælpe hende igen, eftersom hun har levet op til sin del af realiseringen af den pagt som de indgik for længe siden.
Men tingene viser sig at være helt anderledes skruet sammen end Jan havde forestillet sig, og han erkender alt for sent, at han ikke aner, hvad det er han slipper ud i det fri. Mødet med den indsatte åbenbarer ikke det lille sky egern han engang kendte, nej han har sluppet en frygtet forbryder ud!

‘Sankt Psyko’ er en velskrevet krimi, en utrolig beretning om hvordan mennesker bliver påvirket af de oplevelser tilværelsen giver dem. Jan er omgivet at folk, der alle har visse ar på sjælen og som alle har deres egne grunde til at handle som de gør. Jan er grundigt karakteriseret og hans lidelser og frustrationer står tydeligt frem. Han er på ingen måde entydig, hvilket helt klart er en af bogens store plusser; at han sagtens kan fremstå som en person, der ved første øjekast ser ganske harmonisk og rolig ud, selvom skræmmende tanker og følelser lurer lige under overfladen.

‘Sankt Psyko’ er en skræmmende beretning om et sårbart menneske, der ikke er i stand til på “normal” vis at overleve de sår, som hans barndom og ungdom har givet ham. Det er en påmindelse om ikke at skue hunden på hårene, for hvor godt kender vi i virkeligheden de mennesker som vi omgiver os med?

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter