0 kommentarer

Dagbog fra et dårligt år af J. M. Coetzee

af d. 6. juni 2016
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

204

Udgivet

2008

ISBN

978-87-7474-011-7

Originaltitel

Diary of a Bad Year. Oversat af Niels Brunse.

Udgave

1. udgave

 

Hvad gør den aldrende mesterforfatter, der er så genial til at skrive fiktion, når han ikke længere orker den opslidende proces, det er at skrive en helt ny roman? Han ved med sig selv, at verden ikke gider læse andet fra hans hånd end de gode historier, der har skaffet ham adskillige priser, herunder selveste Nobelprisen – men han orker som sagt ikke.

Samtidig har han som den ældre, vise mand, han er, uforgribelige meninger om både dette og hint: Om demokratiets væsen, om Guantanamo, om Bush-dynastiet, om gud, om børneporno, om sydafrikansk og australsk politik etc. etc. Disse meninger vil han gerne delagtiggøre alverden i – men alverden gider som sagt kun læse hans fiktion.

J.M. Coetzee laver et elegant kunstgreb. Han skriver sine meninger ned som en stribe (uhyre interessante) essays – og prætenderer, at de er forfattet af den aldrende sydafrikanske, i Sydney bosiddende forfatter, Juan C.

Under (helt bogstaveligt) disse essays ligger han et romanagtigt spor om forfatteren Juan C., der i etageejendommens vaskeri møder den smækre, halvfilippinske pige, Anya, som han ikke har nogen chancer hos, men som han i stedet hyrer til at renskrive sine essays. Heldigvis er Anya ikke kun god til at flashe sin lækre røv og struttende babser, men påvirker også Señor C (som hun kalder ham) til at udvide repertoiret af essays til også omfatte lidt mere personligt stof.

Anyas kæreste er en lusket fyr, som planter noget spyware i forfatterens computer i den hensigt at udnytte hans formue. Men gennem denne spyware lærer vi nye sider af forfatteren at kende.

I et tredje spor hører vi historien om skriveprocessen og hans syn på Anya fra Juan C.s egen mund. Og jow, ingen tvivl om, at han godt kunne tænke sig et lidt mere kødeligt samkvem med det velformede pigebarn, men trods svigtende syn har han også et skarpt øje for hendes intellektuelle mangler.

Et voilà. Den aldrende forfatter, Coetzee/Señor C slipper behændigt afsted med at kalde sin essaysamling for en roman – selv om trefjerdedele af pladsen bliver brugt på lærde tanker og velovervejede meninger.

Coetzee er et fantastisk skrivetalent og menneske. Han kan simpelthen ikke skrive noget, der er uinteressant eller ligegyldigt. Personligt kunne jeg nu godt have ønsket mig vægtningen i “Dagbog fra et dårligt år” anderledes – mere Señor C & Anya, mindre fortyndet hjerteblod fra en ældet Coetzee.

Niels Brunse er garant for en altid luksuriøs oversættelse.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter