0 kommentarer

Clinch af Martin Holmén

af d. 16. januar 2020
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

338

Udgivet

2019

ISBN

978-87-406-5146-1

Originaltitel

Clinch - oversat fra svensk af Sigurd Toftdahl Terkelsen

Udgave

1. udgave 1. oplag

 

Harry Kvist-trilogien udkom på svensk i 15-17, og på dansk udkommer tredje bog, Slugger, til februar. Jeg kom ved et tilfælde til at læse bog to, Nede til tælling, først, og blev straks ramt af både skrivestil og den socialrealistiske vinkel på krimigenren. I den uendelige strøm af mainstream krimi der oversvømmer markedet er Holméns bøger en befriende modpol.

Vi befinder os i Stockholm 1932 hvor den tidligere bokser, Harry Kvist, nu arbejder som detektiv og opkræver. Oftest går jobbet ud på at hente cykler fra ejermænd der ikke længere kan betale, hvilket til gengæld giver Kvisten smør på brødet.

En aften går han hårdhændet til værks på en fyr, der skylder penge for en bil, og da han vender tilbage næste dag, er fyren blevet myrdet og Kvisten bliver arresteret som mulig morder. Da han bliver løsladt går jagten ind på et vidne, den prostituerede Sonja, der helt sikkert kan bevise hans uskyld.

Det er en voldsom fin debut Martin Holmén har skrevet. Man kan ikke lade være med at tænke både Chandler og Kerr, men først og fremmest er det Holmén der lægger sin helt egen stil i historien. Han skriver og beskriver 30’ernes Stockholm, som havde han selv levet i den tid. Vi kommer helt ind i de fattige baggårde og helt op i samfundets top, og der er ingen tvivl om, hvor vores sympati kommer til at ligge.

Holméns værk skiller sig ud fra mængden af flere grunde. Først og fremmest skriver han utrolig godt og levende. Det er som at være der selv, når han gennem Kvistens øjne beskriver hver en detalje. Ligeledes er Kvisten en helt ubeskrivelig hovedperson, en fyr jeg ikke er stødt på før i genren. Selvom han har et stort hjerte, især for sit hjemkvarter, så er han også utrolig rå og kompromisløs. Desuden er han biseksuel, hvilket er med til at gøre både ham og hele historien endnu mere interessant og vedkommende.

Jeg er vild med hans måde på at beskrive helt almindelige mennesker. Der er en meget rørende scene, hvor Kvisten besøger den prostitueredes forældre. Først forstår man ikke hvad der foregår, men det er netop sådan en passage, der vil stå længe i min hukommelse.

Jeg synes Nede til tælling var god, men Clinch er faktisk bedre. Et rigtig fint plot som man også kunne have fundet i en Marlowe fortælling, og større ros kan jeg næsten ikke give. Glæder mig til Slugger!

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter