0 kommentarer

Catalaneren af Noah Gordon

af d. 8. juni 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

368

Udgivet

2010

ISBN

978-87-638-1337-2

Originaltitel

The Bodega

 

Nogen gange er det bare fantastisk at sætte sig med en bog, hvor man ikke bliver overvældet af menneskelig ondskab. Hvor hverdagen er uden voldsomme udsving, og hvor historien bare hviler i sin egen atmosfære. En sådan bog er “Catalaneren” af Noah Gordon.

Josep vender efter fire år i Frankrig tilbage til sin fødeby i Catalonien, da han hører om sin fars død. Familiens jord og hus er overgået til den ældste søn, Donat, men han har ingen interesse i at drive vinfarmen og har sat jorden til salg. Med Joseps hjemkomst når brødrene i stedet til enighed om, at Josep kan købe farens gård, og med sin nyfundne viden fra vingårde i Frankrig driver Josep familiejorden videre, mens han langsomt falder til igen i landsbyen.

Det er i store træk handlingen i “Catalaneren”. Vi finder dog også ud af, hvorfor Josep i første omgang forlod landsbyen, og så er hverdagen heller ikke altid helt uproblematisk for en fattig vinbonde. Men her er ingen voldsomme dramaer.

Alligevel er “Catalaneren” en dejlig læseoplevelse. Den bliver ikke kedelig trods den lavmælte tone, fordi Noah Gordon fortæller smukt, og hele tiden får billederne til at tændes i læserens hoved.

Noah Gordon er bl.a. kendt for bøgerne “Shamanen” og “Helbrederen”, og “Catalaneren” ligger sig fint i rækken af gode læseoplevelser fra hans hånd. En dejlig historisk roman, hvor dramaet findes i hverdagens trummerum.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter