0 kommentarer

Broen over Drina af Ivo Andrić

af d. 11. oktober 2019
Info
 
Sideantal

332

Udgivet

1993

ISBN

87-00-15912-3

Originaltitel

Na Drini ćuprija - oversat af Toni Liversage

Udgave

2. udgave

 

En utrolig spændende roman, som starter i 1500-tallets Bosnien og ender ved Første Verdenskrig. Handlingen foregår i den bosniske by Višegrad, og starter med at broen over Drina bliver bygget. Romanen skiller sig ud fra mange andre, fordi der ikke er en hovedperson eller én bestemt konflikt. Historien deler sig i flere små historier om landsbyboerne, og følger tiden kronologisk. Historierne skifter meget i tema og kan være alt fra brutale og blodige til søde hverdagshistorier. 

Som læser opnår man en stor forståelse for relationerne mellem de forskellige trosretninger, og hvorfor de handler, som de gør. Samtidig giver det god baggrundsviden for borgerkrigen i Jugoslavien i 90’erne, fordi Andrić viser at der altid har været spændinger, men at det har svinget meget, hvor stærke de har været. Bogen slutter med bombningen af broen over Drina og lader historien svare på hvad der videre sker for byen. 

Bogen kan godt være lidt hård at komme igennem, da man skal koncentrere sig en del, fordi der er mange meget anderledes navne, der skal huskes, da de nævnes igen i senere historier. Dog forklarer Andrić forholdet mellem muslimer, kristne og jøder rigtig godt, så selv dem, der intet kendskab har til deres konflikter i Balkan, kan følge med. Sproget kan til tider også være lidt tungt, men det er alligevel bestemt værd at læse den, hvis man kan lide historiske romaner. Selvom handlingen tager udgangspunkt i en lille landsby, giver det et rigtig godt billede på hvordan Bosnien har været som land gennem historien.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter