0 kommentarer

Glimmerbøsserne Af Karin Brunk Holmqvist

af d. 7. juli 2010
Info
 
Forlag
Sideantal

262

Udgivet

2009

ISBN

978-87-7079-003-1

Originaltitel

Rapsbaggarna, oversætter: Marielle Nielsen Hansen

 

Glimmerbøsserne – det er Albert og Henning, to gamle brødre, der bor sammen i et faldefærdigt hus ude på landet i Sverige. De har boet sammen hele livet og vi kommer i ro og mag til at kende dem og deres hjem – deres tanker og deres gemytligheder.
En dejlig beretning, der maner til ro og eftertænksomhed og er særdeles afstressende og hyggelig.

Albert og Henning går ikke så højt op i rengøring:
Side 7: “En af ruderne i det ene køkkenvindue var itu, og hullet var lukket med et stykke tagpap. På slagbænken lå der et stort bundt gamle aviser i fodenden. Puden havde en fordybning efter Hennings hoved, og den blev understreget af den fedtring, som deres hoveder gennem årene havde lavet på betrækket. Det havde vist engang været gammelrosa, men nu så det mest beige ud med en stor blank ring midtpå.”

Side 9: ”Henning gik hen til det overfyldte køkkenbord. I vasken stod der er en balje med opvask. Oppe på bordet lå der et skærebræt og en fedtet kniv. Der stod også en lang række tomme mælkekartoner, der lugtede surt. En gammel undertrøje blev brugt til karklud, og opvaskebørsten af træ manglede de fleste hår. Henning åbnede det lille køleskab, der stod på en skammel på gulvet. Han tog et stykke røget flæsk ud, tørrede den fedtede kniv af mod buksebenet og skar derefter en stor luns af, som han stoppede i munden. Så hamrede han spidsten af kniven ned i skærebrættet, så den kom til at så som en flagstang.. De havde ikke rindende vand, men derimod en håndpumpe. Eftersom vandet kom i stød, var de to nederste ruder i vinduet over vasken stænket så meget til med vand, fluelort og madrester, at man ikke kunne se gennem dem.”

Henning og Albert bor gratis til leje hos den rare og bramfærdige godsejer, som de er vældig gode venner med og som de hjælper i ny og næ med praktiske gøremål.

En dag bliver deres barndomshjem, der ligger tæt på solgt til en institution for kvinder med alkoholproblemer, og inden de ved af det, bliver Henning og Albert årsag til at landsbyen kommer på den anden ende, fordi en kvinde er forsvundet fra hjemmet og en UFO måske landet på marken tæt på brødrenes hjem.

En charmerede fortælling om det stille landsbyliv, om menneskers tanker og gøren – og om at livet ikke behøver være mere kompliceret end vi gør det til.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter