0 kommentarer

Kongen af Europa af Jan Kjærstad

af d. 8. marts 2007
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

431

Udgivet

2005

ISBN

87-638-0248-1

Originaltitel

Kongen av Europa

 

“At åbne en bog og se den forvandle sig til et landskab, man kan træde ind i, et landskab, der kun eksisterer i fantasien, men ikke desto mindre bliver virkeligt under læsningen og ligger der som noget faktisk, når man kommer ud igen”.
Sådan føler Alf I. Veber, da han første gang oplever skønlitteraturen i form af “Robinson Crusoe”. Og sådan har vi andre det, når vi får lov at leve med i Alfs liv i Jan Kjærstads fremragende roman “Kongen af Europa”.

Vi følger Alf fra det øjeblik, han ensom begiver sig op på et højdedrag ved det snedækkede norske Jotunheimen midt under årtusindskiftet, og frem til han genfødes i London som den hjem-, familie- og venneløse Ian Stuart. I de mange måneder, der ligger mellem de to begivenheder, tager Alf afsked med sin hidtidige tilværelse. Han forkaster alt, hvad der har udgjort hans facade, sælger, hvad han ejer og forærer formuen væk, smider sin computer i Themsen og slår sig ned i et telt i Kenwood-skoven for at tage sit liv op til revision.
Vi følger ham på de tankefulde strejftog i fortiden, hvor vennerne Anna, Merlin og Johanne samt broderen Mikael udgjorde den faste stamme i Alfs tilværelse.

Ingen kan som Jan Kjærstad benytte sig af associeringens kunst i sin skriveform. Den ene tanke tager den anden, og på den vis ledes vi igennem et helt liv. Brudstykke føjer sig til brudstykke, og ved vejs ende føler man, at stykkerne omsider er samlet til et hele.
Man får en ubetvingelig lyst til at starte forfra. Læse bogen endnu engang for bedre at kunne fange de enkelte brudstykkers betydning nu, hvor man kender slutningen.

Jan Kjærstad høstede megen anerkendelse for sin romanserie om Jonas Wergeland – “Forføreren”, “Erobreren” og “Opdageren”. Alf I. Veber og “Kongen af Europa” fortjener lige så stor hyldest. Bogen er ganske enkelt eminent.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter