0 kommentarer

Bernhard Hvals fortalelser af Lars Saabye Christensen

af d. 13. maj 2012
Info
 
Sideantal

517

Udgivet

2011

ISBN

978-87-92523-15-0

Originaltitel

Bernhard Hvals forsnakkelser

Udgave

1.udgave

 

 

Bernhard Hval blev født i år 1900, en tid hvor moral og sømmelig optræden havde særdeles stor betydning for menneskers anseelse og værdighed. Som søn af en ambitiøs og velhavende fabrikant havde han de bedste forudsætninger for et succesfuldt liv. ‘Hvals Nålefabrik’ blev til ‘Hvals Industrier’ og Bernhard blev kørt i skole med hestedrosche. Familien var imidlertid ikke så lykkelig som man ved et første øjekast skulle tro. Det ægteskabelige samliv svandt ind og stuepigerne overtog faderens plads i fru Hvals seng. Da virksomheden så gik fallit begik Oscar Hval selvmord – med lidt hjælp fra Bernhard (!) – idet han kun efterlod sig et standur og en bil med chauffør.

Fremtiden tegnede sig dog stadig lys for Bernhard. Med hjælp fra en ven af familien, overlæge og hospitalsdirektør Lund, kommer Bernhard gennem medicinstudierne som den bedste på sin årgang. Det var egentlig ikke fordi Bernhard stræbte efter at være nummer et, han var mere bange for at bukke under, hvis han ikke havde styr på sine ting. Men det var utvivlsomt med til at udelukke Bernhard fra både fællesskab og venskaber.

Det blev heller ikke bedre af at Bernhard sommetider uforvarende kom til at ytre nogle højst upassende, ja ligefrem usædelige ord, på de mest uheldige tidspunkter. Som da han ved universitetets årsfest holdt tale og afsluttede med at sige “pik i pariserøjet”. Hvilket i øvrigt gentog sig, da han holdt sin bryllupstale. Og det var virkelig ikke Bernhards mening at støde nogen, det kom bare lige ud af hans mund uden at han kunne nå at stoppe det.
Som om det ikke var nok led Bernhard tillige af underlige tvangshandlinger, som at spjætte med arme og ben, spytte, snøfte og skære tænder.

Den eneste som ikke tog anstød af Bernhards obskøne udtryk var hans kæreste og senere kone, Sigrid Juel, som blot blev seksuelt opstemt af hans frække udgydelser. Og Notto Fipp sandsynligvis, for han var det skøreste menneske, Bernhard nogensinde havde mødt (selv var han kun det næst-skøreste) og samtidig hans bedste ven (og desværre også den eneste).
Notto Fipp led af en uimodståelig trang til at gå, og han kunne ikke lade være, selvom de mange kilometer gang på gang var lige ved at ta’ livet af ham. For Bernhard gav det imidlertid stor mening og han satte alt ind på at hjælpe Notto til at nå sine mål, mål som blev stadig større og endte med en konkurrence med en dansk vandringsmand om at komme først fra København til Oslo.

Herefter gik tingene rigtig galt. Notto blev kørt ihjel, Sigrid blev dræbt som nazisympatisør under krigen og Bernhard blev på forsmædelig vis fyret fra sit gode job. Siden levede han et isoleret liv, fungerende som privatpraktiserende læge i sit eget hjem, hvor han mest kurerede forkølelser og ligtorne.

“Bernhard Hvals fortalelser” er en mærkelig historie, som er inspireret af virkelighedens Notto Fipp. Jeg kan godt li’ skæve eksistenser, de sætter spørgsmålstegn ved vores rodfæstede forestillinger, værdier, fordomme osv. og får mig til at tænke over min egen kedelige tilværelse. Men jeg synes desværre ikke at Notto’s og Bernhards historie er interessant nok til at bære en bog på størrelse med en lille mursten. Den bliver lidt lang for mig.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter