0 kommentarer

Kongens hunde af Martin Jensen

af d. 5. marts 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

299

Udgivet

2010

ISBN

978-87-7955-768-0

 

Jeg elskede Martin Jensens krimiserie om middelalderfogeden Eske Litle, så jeg var lidt ked af det, da han efter 7. bind sagde stop. Derfor var det en stor glæde at opdage, at han nu har startet en ny serie op, denne gang tidsmæssigt placeret i vikingetidens England, hvor den danske konge Knud den Store regerede.

Allerede forsiden lover godt. En af hovedpersonerne er illuminator, og forsiden af “Kongens hunde” er lavet som en gammel bog med flotte illuminerede bogstaver. Heldigvis lever indholdet både op til indbindingen og forventningerne.

Hovedpersonerne er sakseren Winston, der arbejder som illuminator efter at have forladt klosterlivet, og den unge stormandssøn Halfdan, som er halvt daner og halvt sakser, og hvis far og bror faldt i kampen mod Knud. Nu har danerne overtaget slægtsgården, og Halfdan overlever på må og få. Det ret umage par mødes og slår følgeskab til Oxford, hvor Winston har fået en opgave af Knuds dronning.

Men da de kommer til byen, er dronningen der ikke. I stedet involveres de i et drab på en saksisk stormand, og kongen beder dem udrede, hvem der står bag. De har tre dage – og ellers mister de kongens nåde.

“Kongens hunde” er en velfortalt og velkomponeret krimi. Det eneste, de to opklarere har til rådighed, er deres sunde fornuft og kongens ord om, at alle skal hjælpe dem. Men ikke alle er lige interesserede, og de kommer ud for både mordforsøg og løgnehistorier i deres jagt på morderen.

Det er tydeligt, at Martin Jensen har styr på sit historiske stof, og udover en spændende krimi-intrige får læseren indblik i en periode, der i hvert fald for mig var rimelig ukendt. Det lykkes for Martin Jensen at få fortiden til at stå lyslevende for læseren, og jeg elsker hans brug af gamle ord og vendinger, som er med til at gøre historien endnu mere autentisk.

Jeg var spændt på, om Martin Jensen kunne få sine nye hovedpersoner til at blive lige så levende og troværdige som Eske, men det er lykkedes til fulde. Og selvom de lidt knudrede navne (som Asulf af Egetorp, Ælfgifu og Eadric den Bjærgsomme) ikke var helt så lette at få hold på, så glæder jeg mig allerede til at høre mere om det umage par i de næste bind.

Lån bogen bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter