0 kommentarer

Belgravia af Julian Fellowes

af d. 31. januar 2017
Info
 
Sideantal

434

Udgivet

2016

ISBN

978-87-400-3298-7

Originaltitel

Julian Fellowes's Belgravia - oversat af Agnete Stjernfelt

 

Jeg fulgte med stor fornøjelse tv-serien Downton Abbey, og ærgede mig da den endegyldigt sluttede. Men med Julian Fellowes roman ”Belgravia” føles det lidt som at komme tilbage. Fellowes var nemlig hovedforfatteren bag Downton Abbey.

”Belgravia” tager sin begyndelse d. 17. juni 1815, aftenen før slaget ved Waterloo. Den driftige handelsmand James Trenchards datter Sophia er forelsket i hertuginden af Richmonds nevø, lord Edmund Ballasis, som mod alle konventioner har inviteret Sophia og forældrene med til ballet. Men aftenen ender med, at Sophia og Edmund må sige farvel til hinanden, da Napoleons styrker nærmer sig, og hæren må drage i feltet.

Herefter springer vi til 1841. James Trenchard har øget sin formue og forsøger stadig at blive accepteret som en del af den engelske overklasse. Det medfører bl.a. at hustruen Anne pligtskyldigt deltager i et hav af visitter hos damer, der anser familien Trenchard som opkomlinge.

Under et sådan visit møder hun atter hertuginden af Richmond, som husker hende fra ballet for mange år siden. Til stede er også grevinden af Brockenhurst, Edmunds moder, og hun er ikke venligsindet overfor mrs. Trenchard. Snart indhenter fortidens hemmeligheder familierne, og skandalerne truer i horisonten.

Som sagt nød jeg at dykke ned i Julian Fellowes univers, hvor ens sociale placering er altafgørende, og hvor penge kun er noget man bruger. Ikke noget man hverken tjener eller taler om. Her er masser af drama, intriger, kærlighed og jalousi, og jeg følte mig godt underholdt, og læste nærmest romanen i et stræk.

Emnemæssigt minder ”Belgravia” også om Fay Weldons fremragende trilogi om familien Dilberne, men sprogligt når Julian Fellowes dog slet ikke samme højder. Der er lidt mere tv-serie over skrivestilen i hans univers end i Weldons, ligesom flere af personerne fremstår lidt skitseagtige. Ikke desto mindre blev jeg lynhurtigt fanget ind af historien, som måske nok er kulørt, men også er yderst charmerende og underholdende.

Et dejligt historisk slægtsdrama med det engelske aristokrati som baggrund, der kan anbefales både til elskere af Downton Abbey og Fay Weldon. Og når man har læst både ”Belgravia” og Weldons ”Kærlighed og arv”-trilogi, så prøv også Jo Bakers skønne roman ”Huset Longbourn”.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter