0 kommentarer

Bag kulisserne af Kate Atkinson

af d. 28. december 2010
Info
 
Sideantal

337

Udgivet

1996

ISBN

87-595-0695-4

Originaltitel

Behind the scenes at the museum

 

“Bag kulisserne” er nærmest en tragisk komedie, en slags slægtsroman om fire generationer kvinder fortalt af den yngste, Ruby Lennox. Med tjæresort humor fortæller Ruby om en forsømt opvækst, som set med andre briller kunne ha’ været en tragedie i Shakespeare-størrelse.

Da Ruby kommer til verden på hospitalet er hendes far, George, i færd med at nedlægge en barmfager blondine på den pub, som han tilbringer det meste af sin fritid på. Til hans forsvar kan man sige at Ruby’s mor, Bunty, kun har giftet sig med ham i mangel af bedre. I det hele taget kendetegnes historien af fraværet af kærlighed. Lige fra fødslen føler Ruby sig uønsket og drømmer om at hendes ‘rigtige’ mor en dag kommer og redder hende fra den alien, som har overtaget moderens plads.
Familien Lennox bor ovenover deres sølle dyrehandel, som George har arvet efter sin far. Indtil en ildebrand ødelægger forretningen. George starter så en bandagistforretning, og økonomisk set går det nu fremad, omend Ruby finder det pinligt at faderen sælger korsetter, proteser, fodindlæg og præservativer..

Oldemor Alice stak af med en omvandrende fotograf, og efterlod sig ægtemand og fire småbørn, som fik en ond stedmor i husholdersken Rachel, som deres far fandt det praktisk at gifte sig med. Alice’s videre livshistorie er heldigvis fortalt temmelig kortfattet, den en nemlig mildest talt sørgelig. Hvilket iøvrigt gælder for forbløffende mange slægtninge, som enten dør en altfor tidlig død eller stikker af for kun at efterlade tomrum og følelser af svigt.

Mormor Nell var den yngste af Alice’s børn. Hun skulle ha’ været gift med Percy, som døde af en sprængt blindtarm, forelskede sig siden i Jack, som døde under 1. verdenskrig (men forinden havde gjort Nell’s søster Lilian gravid) og tog så til takke med Frank, som blev dræbt under den næste store krig.

Bunty og George fik 4 døtre. Patricia, der stak af som 16-årig, Gillian, som blev kørt ihjel som 11-årig samt tvillingerne Pearl og Ruby. Pearl døde som 4-årig og pga de tragiske omstændigheder, fortrængte Ruby alt om hendes eksistens indtil hun en dag fik hjælp af en psykolog.

“Bag kulisserne” springer frem og tilbage i tiden, og der er en voldsom kontrast mellem historiens utal af sørgelige skæbner og Rubys kulsorte humor. Meget betegnende dør Rubys far af et hjerteanfald, mens han boller en servitrice under en farce af et bryllup, hvor brudens og gommens gæster kommer op at slås pga. fodbold.

Med en anden forfatter kunne denne historie meget nemt være blevet til en ulidelig sørgesang; men Atkinson bærer de hårde kvindeskæbner frem med en dejlig humor.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter