0 kommentarer

Arven fra min far af Barack Hussein Obama

af d. 22. april 2009
Info
 
Sideantal

413

Udgivet

2004

ISBN

978-87-11-38295-0

Originaltitel

Dreams from my father

 

Her er chancen for at lære, hvad der har gjort den nye amerikanske præsident – Barack Obama – til den mand, han er. Bogen efterlader en med dyb respekt for, hvad mennesker kan blive til, når de ved, hvad de vil, og når vision og moral går op i en højere enhed.

Bogen er skrevet i 1995 – længe før, Barack Obama stillede op som præsidentkandidat, og selvom bogen på ingen måde er en politisk bog, kan man, når man læser selvbiografien i dag, ikke lade være med føle, at her lærer man Barack Obamas værdier at kende og kommer virkelig tæt på den første sorte amerikaner, der blev præsident i verdens største land.

Barack Obama skrev selvbiografien som 33 årig kort tid efter, at han som den første sorte amerikaner blev udnævnt til redaktionschef på det prestigefyldte tidsskrift “Harvard Law Review”. Selvbiografien spænder fra Baracks barndom, som barn af en hvid mor og en sort far til hans bryllup med Michelle, der nu er Amerikas førstedame.

Baracks far forsvandt ud af hans og moderens liv, da Barack var 2 år. Barack nåede kun at møde sin far én gang mere, nemlig som 10 årig. Da han som voksen får at vide, at faderen er dræbt i en bilulykke, udfordrer han de idealiserede billeder, han har fået af sin far med at søge ind til kernen af, hvem hans far virkelig var og hvorfor han rejste. Barack søger tilbage til sine kenyanske rødder og genfinder sin afrikanske familie, der giver han et mere nuanceret billede af faderen.

Barack Obama fortæller i et levende og særdeles velskrevet sprog om de følelser, der er forbundet med at være sort i Amerika og om sin splittelse med at finde “sig selv” blandt såvel hvide som sorte.

“Når man skrællede alle begrundelser og ræsonnementer væk, var det måske altid bare et spørgsmål om flugt. En flugt fra fattigdom, kedsomhed eller kriminalitet eller fra de snærende bånd, der er forbundet med ens hudfarve. Ved at læse jura ville jeg måske gentage et mønster, der var blevet sat i gang for flere hundrede år siden på det tidspunkt, da hvide mænd – der selv var ansporet af deres egen frygt for mangel på sammenhæng – var gået i land på Afrikas kyster med deres våben og blinde begær for at føre de besejrede væk i lænker. Dette første møde havde vendt op og ned på de sortes liv, forrykket centrum i deres univers og skabt selve forestillingen om flugt .”

Barack har set meget af verden og lært mange mennesketyper at kende. Han voksede op på Hawaii og i Indonesien, har arbejdet i New York og Chicago og mødt mennesker i alle samfundslag. Gennemgående er Barack præget af stærke moralbegreber og en stor menneskekundskab og et enormt drive og en tro på, at man kan hvad man vil, og at man ikke dømmer mennesker på det ydre, men på det indre.

Hvis Barack formår at få integreret sine moralbegreber og sin personlighed i det amerikanske præsidentembede, går vi en stor tid i møde.

Bogen kan på visse steder være lidt langtrukken, men har man tålmodighed til at komme over disse bump på en ellers velskrevet vej, er det en særdeles vedkommende og original bog.

Bogen er lækkert indbundet og vil pynte i en enhver reol og lokker til genlæsning.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter