0 kommentarer

Andersen : en biografi Af Jens Andersen

af d. 21. januar 2005
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

510

Udgivet

2005

ISBN

87-02-04288-6

 

Mit forhåndskendskab til Andersen var en karikatur af en karikatur og jeg er meget taknemmelig for at have stiftet bekendtskab med dette menneske, i løbet af dette værks første bind. Biografien er skrevet på en sådan måde, at man virkelig får en fornemmelse af mennesket H.C., hvilket naturligvis er faciliteret af de mange udførlige dagbogsnotater, breve og i øvrige litterære efterladenskaber, fra Andersens hånd. (interessant er det også at finde ud af, at mange af hans karakterer er indirekte svar på tiltale i datidens polemik omkring ham selv). Mens Andersen blev hyldet i Europas fineste saloner, blev han fortsat hånet af den danske kritikerskare.

Der fremkommer omridset af en excentriker, hvis brændende hjerte higer efter anerkendelse og kærlighed. Samtidig får man indblik i geniet og hans samtid; biografien tjener som appetitvækker til den danske guldalder og dennes romantiske kultur og natursyn.
Visse steder en anelse detaljeret – især om forholdet til Edvard Collin i kap. 4. Men hvis bind 2 tager tråden op og fortsætter den gode skildring, så tror jeg ikke vi kunne ønske os en meget bedre “autoritativ” biografi om vores nationaldigter, hvis livs ulyksaligheder og triumfer iblandt tjener som katarsis for læseren. I hvert fald for mig 🙂
Det bør tilføjes, at bøgerne er smukke, lækkert indbundne og rigt illustrerede.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter