0 kommentarer

American psycho af Bret Easton Ellis

af d. 12. november 2005
Info
 
Sideantal

392

Udgivet

2000

ISBN

87-621-0047-5

Originaltitel

American Psycho

 

 

I 1991 var Bret Easton Ellis en lovende yngre forfatter, feteret og respekteret. Som 21-årig debuterede han med generationsromanen “Under nul”, som blev en bestseller over hele verden. Så skete der noget skelsættende. I 1991 beslutter Ellis sig til at tage ind til sit forlag med sin nyskrevne bog – og han lagde en bombe i form af “American psycho” på forlæggerens bord, og i dag er han stadig persona non grata i den politiske korrektheds hjemland. Fra at være den unge mand, man gerne ville høre mere til, er han blevet forfatteren, der ikke vil gå væk igen. Selvom mange kulturpersonligheder hader og håner “American psycho” for dens hårdhed og beregnende kulde, så vil Patrick Batemans historie ikke lægge sig til at dø.

I slutningen af 1980’erne møder vi den unge børsmægler Patrick Bateman, der arbejder på Wall Street. Han er syvogtyve år, forfængelig, på toppen af sin karriere, elsket af venner, kæreste og sekretær, kendt som Wall Streets rare fyr – en rigtig ‘all-american boy’. Om natten skifter han karakter og myrder og torterer prostituerede, hjemløse og andre mennesker i flæng. I 1980´ernes statusfikserede New York er der bare ingen der lægger mærke til det, og Bateman slipper derfor af sted med sine ugerninger. Volden udarter sig og snart melder spørgsmålet sig om, hvor meget af det der er Patricks egen fantasi og hvor meget er virkelighed.

Indrømmet: “American psycho” indeholder mange hårde scener, hvor bestialske mord beskrives ned til mindste detalje. Dog er mordene ikke historiens kerne. Ideen med bogen er at beskrive den amerikanske drøms bagside, og det er lykkedes for Ellis. Volden er bare med til at forstærke bogens pointe – at tingene ikke altid er som de ser ud på overfladen samt at status og penge ikke gør dig til et godt menneske.
Læs den bog!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter