0 kommentarer

I hendes majestæts tjeneste af Jan Guillou

af d. 12. november 2005
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

617

Udgivet

2004

ISBN

87-7394-850-0, 978-87-7394-850-7

Originaltitel

I hennes majestäts tjänst

 

Agenten over alle agenter er svensker og hedder Carl Hamilton. Hverken Ian Flemming eller John Le Carré kommer op på siden af Jan Guillou, når det gælder om at skrive bøger om en superagent.
Historien starter med en række mystiske dødsfald, som specielt rammer softwareprogrammører, der arbejder med ubådsteknologi for det engelske forsvar. Politiet henlægger alle sager som selvmord, på trods af at alting peger på mord. En del af ofrene har først hængt sig og derefter stukket sig med en kniv, hvorefter kniven er forsvundet, og døren til lokalet er blevet låst udefra.
MI5 (Englands svar på PET) tilkalder hjælp fra Sveriges efterretningstjeneste. Samtidig arbejdes der med planer om at befri 3 svenskere som sidder i Abu Ghraib fængslet i Irak, (medens Saddam Hussein stadig sad ved magten). Da Carl Hamilton rangerer meget højt i den svenske efterretningstjeneste, bliver han meget naturlig direkte indblandet i begge sager.
Undervejs i historien bliver Hamilton og hele hans familie stræbt på livet af mafiaen fra Sicilien, med det resultat at adskillige familiemedlemmer bliver dræbt, og Hamilton selv hårdt såret. Han får selvfølgelig klaret alle udfordringerne, og tilligemed får han hyret en russisk oberst som kontraspion.
Handlingen er simpelthen forrygende. Men også godt skrevet og med en meget kritisk holdning til såvel den daværende borgerlige svenske regering som den ligeså borgerlige engelske regering. Der er ingen tvivl om at Jan Guillou har sit eget syn på det svenske samfund som helhed, og han er heller ikke bange for at udtrykke sin mening om samme samfund.
Alt i alt en god spændingsbog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter