284
2012
978-87-567-8813-7
Egypten og Tahrir-pladsen har det sidste års tid fyldt meget i de danske medier, og atter henledt opmærksomheden på islam. Matias Seidelins bog “Allahs danske krigere – i FBI’s søgelys” bringer en god dækning af, hvad uroen i Egypten og Sinaihalvøen har betydet for de sidste 25-30 år i den muslimske terror og i særdeleshed organisation al-Gama’a al-Islamiyyas udvikling.
Bogen er bygget op om Abdul Talal, født Tallat Fouad Kassem i Egypten 6. februar 1957 og til hans forsvinden i Zagreb 12 september under navnet Ebrahim Jacob Ezat.
Abdul Talal oplevede som barn 6 dagskrigen i 1967 og den angst for at Israelerne ville rykke længere ind i Egypten og besætte den del hvor han boede med sin familie. Han oplevede også hvordan Egypten under Aswar Sadat fjernede sig mere og mere fra islam og underlagde sig vestens og Israel, dette blev især tydeligt ved Camp David aftalen. De eneste der holdt fast i islam var Det muslimske Broderskab, der siden oprettelsen i 1928 i Kairo havde forsøgt at hjælpe de fattige Egyptere. Abdul kom som 17årig på universitet for at læse til maskiningeniør og her blev barndommens følelser hurtigt kanaliseret ind i salafistiske baner, sammen med et par gamle kammerater startede han al-Gama’a al-Islamiyya – Den Islamiske gruppe. I begyndelsen var det mest studier af koranen og haditherne der interesserede de unge men efter at have fået kendskab til Sayyid Qutbs manifest Tegn på vejen blev gruppen mere radikal og søgte indflydelse og magt på universitet, samtidig med at de bredte deres budskab ud til andre uddannelsesstæder. Som 21-årig mødte Abdul Omar Abdel-Raman (Den blinde Sheik) og han blev hurtigt gruppens åndelige leder.
Efter mordet på Sadat drev Egypten klapjagt på de radikale muslimer, der forlod landet for at gå i træningslejer ved Peshawar i Pakistan, så de kunne hjælpe deres Afghanske brødre, i tæt samarbejde med mujahedin, Abdul Rasul Sayyaf og Osama bin Laden.
Herfra gik Abduls rejse videre til Danmark hvor han sammen med imam Ahmad Abu Laban udbredte sine radikale ideer først i al-Tawba moskeen på Vesterbrogade og senere i moskeen på Dortheavej. Det lykkedes Abdul at få opholdstilladelse og senere familiesammenføring på trods af udenrigsministeriets og dansk flygtningehjælps kendskab til hans tilknytning til terrorvirksomhed.
I bogen får læseren et uhyggeligt godt indblik i det netværk der var bygget op med kontakter til terror celler i USA, Europa samt mellemøsten.
Hvis ikke det lige var fordi, det er sagligt dokumenteret virkelighed og i vores egen lille andedam det sker, så ville der her være tale om en forrygende terrorkrimi. Nu sidder man i stedet måbende og dybt foruroliget over at dette kan ske her hjemme.
En fantastisk bog som på det varmeste kan anbefales til alle der er bare lidt interesseret i hvorfor verden ser ud som den gør i dag, og hvad der får mennesker til at blive fanatikere og vælge en voldelig løsning.