0 kommentarer

Skønheden og udyret af Ursula Jones

af d. 27. februar 2013
Info
 
Sideantal

34

Udgivet

2012

ISBN

978-87-11-39359-8

Originaltitel

Beauty and the beast

 

En handelsmand mister det meste af sin formue og må flytte på landet med sine tre døtre. Belle er en læsehest og sin fars datter og lærer at dyrke jorden med sin far, men de to søstre tænker kun på at blive gift rigt og nægter at smudse sig til. Faderen må ud på en rejse og på vej hjem overnatter han i et fortryllet slot. Om morgenen plukker han en rose i haven til sin datter og pludselig dukker udyret op, rasende, og forlanger en datter i bytte for rosen. Belle er sød og rejser til slottet, hvor hun mod forventning behandles rigtig godt. Hver dag spiser hun aftensmad med udyret og hver dag ender hun med at sige nej til hans frieri. Hun beder om lov til at besøge sin familie og lover at komme tilbage efter en uges visit. Imidlertid lokker de slemme søstre hende til at blive hængende og da Belle endelig vender tilbage til slottet finder hun udyret døende af længsel (suk) i haven.
“Du må ikke dø!” råbte Belle og slog armene om ham. “Jeg elsker dig så højt. Du må ikke dø, hører du, kæreste Udyr. Jeg vil gifte mig med dig.”
Og heldigvis springer Udyr på benene, nu forvandlet til smuk prins.

Alt i alt er “Skønheden og udyret” også i denne udgave en dejlig kærlighedshistorie, hvor den søde datter ender med at få den mand hun elsker (yeah). Historien om den skønne Belle og de urimeligheder hun må igennem før hun får en smuk ung mand går direkte i et lille romantisk pigehjerte. Teksten er særdeles læsbar og der er også en fin humor. Jeg er ikke vild med at der bruges gamle udtryk som ‘bejlere’ og søstrene var ‘umådeligt kræsne og kritiske’. Jeg forstår ikke behovet for at genskrive et eventyr for så at beholde gammeldags ord og formuleringer. Det kunne godt være peppet lidt mere op, synes jeg.

Sarah Gibb står for de meget fine illustrationer, som også har en lidt gammeldags stil, med nærmest silhuetagtige illustrationer, med nydelige detaljer i lyserød og pink. Alt sammen meget tøset. Har man ikke en udgave af “Skønheden og udyret” i reolen i forvejen er denne her et fint bud.

“Skønheden og udyret” er oprindeligt et fransk folkeeventyr først set på tryk i 1700-tallet med titlen ”La belle et la bête”. I 1991 udødeliggjorde Disney så historien, med tegnefilmen “Skønheden og udyret”, en dejlig fortælling i Disneys version som vandt to Oscars for bedste musik og bedste sang.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter