0 kommentarer

Da Carl blev rasende af Ida Jessen

af d. 26. februar 2013
Info
 
Sideantal

40

Udgivet

2012

ISBN

978-87-638-2079-0

 

“Det var en dejlig sommerdag, og Fanny skulle komme på besøg. Carl elskede at lege med Fanny. “Du må godt se på, når vi leger,” sagde han til sin lillebror Max. “Men du skal gøre alt, hvad jeg siger.” Og det lovede Max. Han sagde også til sin storebror Albert, bare på en lidt anden måde. “Du holder dig væk”, sagde han “jeg vil selv lege med Fanny, for hun er MIN ven.” Men Albert grinede bare.”

“Da Carl blev rasende” er en helt klassisk billedbog som tager sig af de almindelige frustrationer og glæder der præger et barns liv. Hovedpersonerne er elefanter, men det er ret menneskelige ting der optager dem.
Carl er midterste bror i en drengeflok på tre og han skal have sin ven Fanny på besøg. Mens Carl godt kan styre sin lillebror, kan han ikke kontrollere hvordan storebror Albert handler og det er alle tre brødre helt på det rene med. Da Fanny ankommer, overtager Albert lige med det samme og Carl må følge efter sin legeaftale og sin storebror i rasende afmagt. Det er en helt almindelig kamp om position og magtbalance som børn kæmper dem hele tiden. Her beskrives det så fint, enkelt og to the point. Det er lige til at relatere til og snakke sammen om. Carl bliver klart nok rasende over at blive degraderet fra konge til efterfølger, men da han selv finder ud af at blive god igen, ender de alle med at lege sammen.

Mens Ida Jessen står for ordene, tegner Hanne Bartholin de lige så vigtige illustrationer og hun er virkelig god til at tegne udtryksfulde elefanter. Det er super fedt med et dobbeltopslag uden tekst, hvor fire elefantbørn går gennem en blomstereng. Tre elefanter har snabler der peger glade frem. Carls snabel hænger.. Det er enkelt og overbevisende billedsprog, som er umulige at modstå.

“Da Carl blev rasende” er en del af en serie med Carl som hovedperson for de 3-5 årige. Der er indtil videre udkommet tre bind, de to andre hedder “Da Carl næsten var ond” (2011) og “Carl” (2012).

Hanne Bartholin har før tegnet elefanter i Hanne Kvists rigtig dejlige billedbog “Lille Nø” fra 2005.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter