0 kommentarer

Alfabethuset af Jussi Adler-Olsen

af d. 16. januar 2009
Info
 
Sideantal

634

Udgivet

2009

ISBN

9788756786980

Udgave

4.

 

Overraskende god thriller fra manden, der i de senere år har solgt godt og grundigt ud i jagten på nemme læsere og usselt mammom.

“Alfabethuset” er skrevet tilbage i 1997, før Jussi Adler-Olsen fostrede ideen til den ret banale, men voldsomt populære krimiserie med Mørck, Assad og Afdeling Q – og før den langhårede, hårdt pumpede fremtidsthriller “Washington Dekretet”. Dengang var Adler-Olsen ‘bare’ en dygtig, arbejdsom og fuldkommen ukendt forfatter, der lod den gode, gennemresearchede historie få forrang for de spektakulære effekter og smarte replikker. Sproget er afdæmpet, handlingen interessant og disponeret så flot, at spændingskurven er jævnt stigende hele vejen.

Faktisk er det ikke urimeligt at kalde “Alfabethuset” en thriller af internationalt format.

I 1944 er James og Bryan, der har været venner siden barndommen, på spiontogt over Nazi-Tyskland i et spinkelt RAF-fly. De bliver skudt ned, sniger sig ombord på et lazarettog og foregiver at være hårdt sårede SS-officerer, der har mistet forstanden. Det bringer dem til et topsikret sindssygehospital tæt på grænsen til Frankrig: Alfabethuset.

For at overleve er de nødt til stædigt at fastholde at være vanvittige – og stumme – og må finde sig i alskens modbydelige overgreb og medicinske eksperimenter. På deres stue befinder sig en lille gruppe andre simulanter, der er fælles om en hemmelighed, som de vil gå til yderligheder for at bevare. Pludselig hænger James og Bryans liv i en tynd tråd.

Det lykkes den ene at flygte, men i årene efter krigen nages han af svære samvittighedskvaler. Døde vennen, da hospitalet blev bombet lige før krigens afslutning, eller lever han stadig et sted dernede?

Det er nogle gode karakterer, der optræder i bogen, og spændingen er som sagt formidabel.

Det trækker en smule ned, at en pistol med kun en kugle tilbage i kammeret uden problemer kan skyde mange flere skud. Og endnu værre, at en mand, der i 30 år har levet som en kraftigt medicineret grøntsag, på få minutter kan mande sig op til at slå et par trænede dræbere ihjel, oven i købet på ret opfindsom vis.

Allerede dengang havde Adler-Olsen en hang til det teatralske, men pyt – man hygger sig med uhyggen hele vejen i mål.

 

 

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter