0 kommentarer

Alene af Arne Treholt

af d. 14. maj 2009
Info
 
Sideantal

376

Udgivet

1986

ISBN

87-7365-192-3

Originaltitel

Alene (norsk)

 

Arne Treholt blev berømt og berygtet da han den 20. januar 1984 blev anholdt i Fornebu lufthavn i Oslo.

“Kontorchef Treholt. De er arresteret sigtet for spionage til fordel for Sovjetunionen” (side 7) lyder beskeden.

Herfra begynder et mareridt for Treholt, der under hele forløbet nægter sig skyldig. De norske myndigheder finder det besynderligt, at Treholt tilsyneladende har mødtes med russiske embedsmænd og statsledere i sit privatliv. Myndighederne fremlægger forskelligt materiale for Treholt, der stadig fastholder, at hvem han omgås i sit privatliv intet har med hans arbejde at gøre.

“Alene” er Arne Treholts beskrivelse af hvordan retssagen mod ham er forløbet. Bogen handler om arrestationen, men mest af alt handler “Alene” om de, ifølge Treholt, uretfærdige forhør han var igennem i fængslet indtil han ender med at blive dømt for spionage. Udover beskrivelsen af tiden i fængslet handler bogen også om Treholts forhold til familien, især til ekskonen, der under tiden i fængslet ender med at blive temmelig tyndslidt.

Man kan synes hvad man vil om Arne Treholt. Uanset om Treholt er skyldig eller ej er det lykkedes ham at skrive en ualmindeligt velskrevet bog, der kommer ind under huden på en person, der fra den ene dag til den anden bliver offentligt kendt.

“Alene” er en velskrevet bog, der er overbevisende i sin beskrivelse af, hvad det gør ved et menneske at være under hårdt pres igennem en længere periode. Der er perioder i bogen, hvor man som læser godt kan se, at de forklaringer Treholt kommer med ikke helt holder vand, og det tæller lidt ned. Alligevel er “Alene” en bog jeg varmt vil anbefale fordi den i det store hele formår at være overbevisende, velskrevet og spændende.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter