0 kommentarer

Al den luft, der omgiver os af Tom Malmquist

af d. 25. marts 2020
Info
 
Sideantal

284

Udgivet

2020

ISBN

978 87 400 5726 3

Originaltitel

All den luft som omger oss - oversat af Rolf Stavnem

Udgave

1. udgave

 

Tom Malmquists autofiktive debutroman “I hvert øjeblik er vi stadig i live”, hvor hans kæreste får leukæmi og dør, har fået voksne mennesker til at græde og anmeldere i mange lande til at finde de dyre ord frem.

Det var derfor med halvstore forventninger, jeg kastede mig over hans 2’er, “Al den luft, der omgiver os”, som ligeledes er autofiktion.

Handlingen kort: Toms kæreste er gravid, men Tom er desværre ret fraværende, fordi han undersøger et gammelt mord, som han vil skrive om. Livet er det, der sker, mens du har travlt med at lægge andre planer, som John Lennon skulle have sagt.

Hold da op, hvor Toms kæreste er gravid. Og irritabel. Og influenzaramt (tror man).

Hold da op, hvor Tom er fraværende. Og irriterende. Og til stede alle andre steder end dér, hvor han er.

Tom graver i sagen om Mikael K., en sølle stakkel, der i 1991 blev fundet maltrakteret i en grotte nær Toms barndomshjem. Men var det mord eller selvmord per stedfortræder?

Politiet mener det sidste: “Mikael K. var meget ensom, har man ingen venner, har man heller ingen fjender.”

Bogen består af en mængde officiøse dokumenter om sagen. Politirapporter, interviews med afdødes tidligere kolleger, udtalelser fra forskellige myndigheder. Ret kedelige, som den slags jo er, og ret ligegyldige, for de bringer ikke Tom nærmere sandheden.

Mikael K.s hjerte vejede 310 gram, får vi for eksempel at vide. Og hvad så?

Tom graver ufortrødent videre, vender hver en sten, tænker på sin alkoholiserede far, der overså ham hele barndommen, og overser nu selv sin irritable, gravide kæreste i scene efter scene.

Bogen slæber sig afsted, intet sker, ingen bliver klogere, et skridt frem og to tilbage. Sjældent har en bog kedet mig mere.

“Al den luft, der omgiver os” er et anmeldereksemplar fra C&K Forlag, der ikke har haft indflydelse på denne tekst.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter