0 kommentarer

Agent for Lenin og Stalin af Niels Erik Rosenfeldt og Julie Birkedal Riisbro

af d. 29. december 2021
Info
 
Sideantal

348

Udgivet

2021

ISBN

9788774674931

 

Det lyder fuldstændig utænkeligt at en dansker har været placeret højt til tops i det russiske hemmelige politi, faktisk så højt at han havde direkte adgang til både Lenin, Stalin og senere Bresjnev. Men det havde den danske dekorationsmaler Georg Laursen.

Laursen er født 1889 i Århus. Han udviser allerede i meget tidlig alder en udpræget politisk indre ild, og efter endt uddannelse tager han på valsen til Zürich, hvor han bliver en del af gruppen omkring Lenin. Laursen involveres som spion, han bliver først kommunisternes mand i Schweiz efter den russiske revolution overføres han til Berlin, hvor den uerfarne spion afsløres og arresteres. På højst usædvanlig vis vælger russerne lave en udveksling med tyskerne; de får den danske maler fra Tyskland til Rusland til gengæld for en tysk statsborger. Det siger meget om i hvor høj grad Laursen har været vigtig for russerne.

Laursen, der med sin dygtighed undgår at ende på ‘tabslisten’ under den store terror i 1930’erne, kommer efter Stalins død i unåde og deporteres til Kazakhstan. På trods diverse tilbageslag, både for Sovjetunionen og kommunismen overordnet set, men også personligt for Laursen, vedbliver den danske maler at være fanatisk tro mod ideologien. Hans egen deportation ser han som en beklagelig fejl. De voldelige nedkæmpelser af antikommunistisk uro i blandt andet Tjekkoslovakiet betragter han med stoisk ro. Som der står, “kommunister er ikke pacifister”.

Rosenfeldt og Riisbro er behørigt kritiske, både overfor deres hovedperson og overfor den ideologi han repræsenterer. De kalder blandt andet hans løgnagtige bortforklaringer omkring den danske kommunist Arne Munch-Petersons forsvinden for “mosgroede skrøner”. Laursen vidste udmærket at Munch-Petersen blev arresteret og henrettet i Rusland.

Det er ikke en biografi som vi ser dem flest på Bogrummet. Det er en historie baseret på – og med på, fakta og altså ikke et værk hvis ærinde det er at underholde. Et ærligt historisk værk der afdækker en danskers involvering på allerhøjeste niveau i sovjetunionens spionagenetværk. Samtidig fortæller den bredt om Ruslands historie i tiden mellem revolutionen og frem til starten af 60’erne. I sin stil er der mindelser om historikeren Bent Jensen, og tre af Jensens værker er også at finde på litteraturlisten. Jensen er dog væsentligt mere spændende at gå til, selvom fortællingen om Laursen særligt omkring hans arrestation i Berlin er fængende som en roman. Overordnet er det en bog for de historisk interesserede, for hvem den vil levere fuldt ud.

Interessant og oplysende, og med en meget interessant rød kerne; at en dansker sad med direkte kontakt til tre af kommunisternes øverste diktatorer.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter