0 kommentarer

Ligge i grønne enge af Anne B. Ragde

af d. 20. august 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

279

Udgivet

2008

ISBN

978-87-638-0849-1

Originaltitel

Ligge i grønne enger

 

På sin vis endte den jo, som den skulle, den sidste del af trilogien om familien Neshov fra Byneset ved Trondheim.
Alligevel sidder man som læser tilbage med en lidt ærgerlig følelse, for ganske vist skal Anne B. Ragde have tak for, at hun ikke valgte den nemme, lykkelige løsning, men hvor kunne man dog have undt familiens særprægede medlemmer, at de fik en god afslutning som ny kernefamilie på slægtsgården.
I dette sidste bind møder vi Torunn, familiens yngste medlem, da hun pludselig står som bestyrer af gården efter faderens bratte død. Hun har forladt sit vante liv i Oslo, søgt om orlov fra jobbet på dyreklinikken og må nu efter bedste evne tage sig af både griseholdet og den ubehjælpsomme gamling, der er eneste tilbageblevne af gårdens tidligere beboere.
Det er hårdt arbejde, og det føles ikke mindre hårdt, fordi Torunn ikke har et valg. Hun er partout nødt til at tage sig af det hele selv, mens den ene onkel passer bedemandsforretning og den anden et glamourøst københavner-liv. Begge forsøger de at købe aflad for deres manglende tilstedeværelse ved at lade tusindekronesedlerne flyde af sted i en lind strøm til Torunn.
Ingen af onklerne er villige til at indse, hvilken pris hun betaler for at passe det, hun anser for sin pligt. Og de erkender heller ikke, hvilken skyldfølelse der præger hende efter faderens død.
Mens onklerne Erlend og Margido bestandig bilder sig ind, at gården fremover skal være ramme om et lykkeligt, idyllisk familieliv med Torunn som centrum, nærmer niecen sig den krise, der sluttelig ender fortællingen. Hun rejser. Forlader et hyggeligt middagsselskab, pakker i smug sine tasker, tager en tårevædet afsked med farfar og stikker af, inden andre opdager det. Og tilbage står onklerne med grisehold, gammelfar og en gård i stærkt forfald. Så kan de lære det.
Farvel til familien Neshov. Og tak, fordi vi måtte kende dem.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter