0 kommentarer

æg af Morten Ramsland

af d. 24. marts 2017
Info
 
Sideantal

272

Udgivet

2017

ISBN

978-87-638-3608-1

Udgave

1. udgave

 

Bogen starter med, at en dreng får tæsk af 3 ”kammerater” og en skrubtudse stoppet i munden. Det foregår nede i mosen, og pludselig synker drengen ned i mosen, ind i en anden tid, hvor han møder personer fra fortiden. Jeg fik straks associationer til ‘Sumobrødre* – men bortset fra tudsen og bankene er der ikke den store lighed med ‘Sumobrødre’.

For denne bog foregår mest i fortiden. Drengen har mareridt efter oplevelserne i mosen, kan ikke falde til ro, og lægens piller kan ikke få billederne og drømmene til at forsvinde. Til sidst kører hans mor ham ud til hans morfar, som endelig får lejlighed til at fortælle sine historier – dem har familien ikke tidligere gidet høre på.

Og morfar kan fortælle. Hans historier har relation til de syner, drengen så i mosen. Saftige, drabelige historier om en slægt, der starter med Tora og Thord, som ikke kan få børn. Gamlingen, Toras mor, har gennemskuet, at de skal hjælpes – og inviterer andre mænd på besøg hos Tora, når Thord ikke er hjemme. En dag kommer kongen forbi – han taber et frugtbarhedsæg i Toras seng, men siden lyder historien, at hun fødte ægget, da sønnen Sten kom til verden. Sten får en datter, Freja, som mister sin familie, da de dør af pest – men inden da får hun fortællingen om ægget, som hun drager til Fyn for at grave op.

Frejas datter Signe får et handicappet barn, som man mener, er forbyttet – barnet bliver smidt på møddingen, så forbytningen kan blive hentet og det rigtige barn bragt tilbage! En barsk fortælling.

Bogen er fyldt med skæbnefortællinger – som ud over ægget handler om bl.a. barnløshed, fattigdom, død, sult, overtro og sex. De er ganske underholdende. Er du til eventyr fyldt med saft og kraft, er det helt sikkert en bog for dig. Hver fortælling kan godt læses som en afsluttet historie, selv om de kædes sammen af slægten.

Koblingen til nutiden var efter min mening lidt søgt. Hvorfor i alverden skal drengen have tæsk, en skrubtudse stoppet i munden og mareridt, før han kan komme ud til sin morfar – som familien ikke har set i flere år – og høre hans historier? Trods et brækket ben i gips, som han derhjemme humper rundt i huset med, kan han cykle ud til morfar og springe op ad trapperne. Men det er småting – bogen er velskrevet, fantasifuld, morsom og fyldt med sære og underholdende historier.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter