0 kommentarer

Æblet af Jesper Nicolaj Christiansen

af d. 14. januar 2017
Info
 
Sideantal

49

Udgivet

2008

ISBN

978-87-7996-323-8

Udgave

2. udgave 2009

 

Kristoffer ser frem til en dejlig lang sommerferie. Men lidt for tidligt, at pludseligt opdager han, at de eneste andre børn, der heller ikke er på sommerferie er plageånderne Jacob Hund, Ralle og Kims storebror. Og de tre drenge befaler af Kris tager turen over hegnet ind til Paradis, nonneklosterets frugtplantage hvor ingen lille møgunge ustraffet sætter sin fod. Med hjertet i halsen og visioner om smerte og lever hopper Kris over plankeværket, kun for at opdage, at træerne ikke bærer frugt endnu. Altså lige bortset fra et enligt, gigantisk, skinnende æble der selvsagt hænger i det mest ufremkommelige æbletræ i hele plantagen. Kris fander.

“Æblet! Jeg kigger rundt. Desperat. Kan ikke se det. Kom nu for helvede. Kom! Kom! Der! Og bad ved det, en nonne i løb. Med retning mod … mig! Hun bliver større og større. Såsgupokkerdaogså.

Jeg kommer op. Kan ikke støtte på hånden. Falder igen. Denne gang kysser jeg mulden. Op. Ingen tid.”

Æblet er en billedroman, der er illustreret af Peter Snejbjerg. Den er tiltænkt til børn på mellem 10 til 13 år. Selvom illustrationerne er tydelige og teksten let læst, teknisk, vil de fleste børn i aldergruppen nok blot trække på skuldrene efter endt læsning, med mindre de får en hånd til en form for analyse af tematikken i bogen. For Æblet er en klassisk hjem-ude-hjem historie om en dreng, der trods skræmmende dårlige odds, vælter sig ud på den anden side af en konflikt og ender med at være en stærkere og mere selvsikker dreng efter sommerferien.

Peter Snejbjergs illustrationer er en blanding af helsides tegninger, tegneserie layout og et par lydbilleder. Et par steder ligger flere billeder ovenpå hinanden, hvilket for mig virker roddet og irriterende. Dog tænker jeg at den oprindelige målgruppe finder det overordentligt naturligt, ja de lægger måske ikke engang mærke til det.

Lån bogen på Bibliotek.dk 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter