0 kommentarer

Årsagers fuglestier – udvalgte digte 1967-2003 af Vagn Lundbye

af d. 7. februar 2016
Info
 
Sideantal

146

Udgivet

2003

ISBN

87-21-02268-2

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Vagn Lundbye er ikke en af de forfattere, som jeg har læst mest af. Jeg læste for 10-12 år siden hans aldeles fremragende roman ”Trefoldighedsbarn”, og da jeg syntes om bogen besluttede jeg, at det var tid til at prøve kræfter med et af forfatterens øvrige værker, nemlig digtsamlingen ”Årsagers fuglestier”.

Bogen er kort fortalt 146 sider med udvalgte digte, som forfatteren har skrevet i perioden 1967-2003.

Udmærket, for så kan læseren jo få en ide om hvordan forfatteren skriver i digtform.

Digtene er mildest talt meget forskellige, både når det handler om indhold og længde, men så sandelig også når man kigger på kvaliteten af digtene.

Mange af digtene kredser om naturens og dyrenes betydning for den menneskelige eksistens; i Vagn Lundbyes univers tillægges naturen og dyrene stor værdi, faktisk i en sådan grad at han mener, at mennesket ikke kan finde sig selv hvis man ikke er i harmoni med dyrene og naturen.

De fleste af digtene handler om dette forhold mellem mennesket og naturen/dyrene, og det synes jeg ærlig talt ikke var særlig interessant eller spændende læsning, nok mest fordi jeg ikke helt forstod digtenes opbygning ligesom flere af digtene var tæt på at være uforståelige for mig. Det skyldes nok, at min hjerne er konkret indrettet, så det der med omskrivninger og metaforer har en tendens til at forvirre min hjerne.

Der er dog også digte, som er beskrivende, konkrete og smukt formulerede.

Digte, der emmer af kærlighed til livet og til naturen og alle levende væsener.

Det er disse digte, der hiver digtsamlingen op på to stjerner, men ikke mere end to stjerner, for der er desværre for langt mellem de fremragende digte i bogen og jeg savner nok også en større emnevariation i digtene til, at kunne give bogen flere stjerner.

Ingen tvivl om, at Vagn Lundbye kan noget med ord, og ingen tvivl om, at digte ikke er den genre, hvor jeg føler mig bedst hjemme. Uanset forfatterens gode hensigter må jeg nok indrømme, at jeg fremover vil holde mig til Lundbyes romaner og gå i en pæn, men bestemt bue udenom hans øvrige digtsamlinger.

De læsere, der elsker det abstrakte og metaforer vil givetvis se det lys i bogen, som jeg ikke selv fandt, og til dem vil jeg sige god læselyst. Til dem, hvis hjerne er indrettet som min må jeg sige: læs Vagn Lundbyes romaner i stedet og glem at forfatteren har skrevet indtil flere digtsamlinger.

Et uddrag fra et af de gode digte i samlingen er fra ”Nytårsmorgensang” (side 140):

”…….

Jeg synger om nyfødte børn
og det de har til gode
Jeg synger om at åbne døren
Ud til vor smukke klode

Jeg synger om at blive glad
og sprede gode glæder
Jeg synger fra mit hjerteblad
til alle dem som græder”

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter