NYESTE
Født:
1972, Spanien

Juan Díaz Canales

Spansk forfatter født i Madrid. Skriver manuskript til tegneserien Blacksad, og senest er Canales blevet udvalgt til skrive manuskript til serien om Corto Maltese. Canales har vundet et utal af priser for sit arbejde. Han arbejder også med animationsfilm.

 

Bibliografi

2004  Et sted i skyggerne

2005  Arctic Nation

2005  Rød sjæl

2009  The imagination to power

2010  Infernalsk stilhed

2013  Amarillo

2015  Sous le soleil de minuit

2021  Blacksad – Det store samlebind

2021  Når alting ramler – Første del

 

Når alting ramler – første del af Días Canales og Guarnido

af Jens Markvardsend. 27. oktober 2021
Der går en håndfuld år mellem hver nyt bind i den franske noirkrimi om den moralsk uangribelige detektiv Blacksad. Og det er indlysende hvorfor: både handling og det grafiske er skabt som rene kunstværker. Se bare forsiden. Detaljerigsdommen og mangfoldigheden i afbillede folkemængder, samt fantasien i valget af de dyrearter der repræsenterer forskellige arketyper – […]

Blacksad – Det store samlebind af Juan Díaz Canales og Juanjo Guarnido

af Jens Markvardsend. 20. oktober 2021
Der er på tyve år kun udgivet fem album med Blacksad. Det siger lidt om at når der skal tegnes i så uhørt høj grafisk klasse, kræver det tid og omhu. Derudover skal der være noget at fortælle. Det er ikke tegneseriens pendant til elevatormuzak de to franskmænds serie byder på. Man skal holde øjne […]

Amarillo af Días Canales og Guarnido

af Jens Markvardsend. 4. april 2017
Hvordan kan man på knappe 56 sider nå omkring diverse stemninger og grænseløst drama, svinge mellem genrer som æventyr, krimi noir, horror, kærlighedfortællinger og ‘road movie’, uden at tabe den røde tråd? For makkerparret Canales og Guarnido er det åbenbart ikke noget problem. Tværtimod er det en utroligt fokuseret fortælling, reelt er ‘Amarillo’ deres bedste […]

Infernalsk stilhed af Juan Díaz Canales

af Jens Markvardsend. 24. december 2016
New Orleans og dens musikkultur gennemsyrer det fjerde album om detektiven Blacksad. Canales skriver selv at byen og musikken er en del af hver enkelt billede, og det er svært at argumentere imod. Hvor ellers i denne verden kan stilhed være infernalsk? Kun på et sted hvor musikken er byens blod. Brugen af farver er […]

Rød sjæl af Juan Días Canales

af Jens Markvardsend. 19. november 2016
Titlen og omslaget med en atomkraftlogo hen over et rødligt billede af Blacksad og en laber larve med en smøg, røber ikke meget om indholdet. Eller der gør titlen reelt, men ud fra omslaget skaber man ikke forbindelsen: det røde er kommunismen. Blacksad er ude af politiet, arbejder som bodyguard og møder i Las Vegas […]

Arctic Nation af Juan Días Canales

af Jens Markvardsend. 29. oktober 2016
Hvis Walt Disney havde været maniodepressiv og skabt sit univers på en af sine sorteste dage, – well, så havde han skabt Blacksad. Det er som et parallelunivers til Andeby, befolket med hunde, katte, geder, skildpadder, bjørne und so weiter, men her hører ligheden op, for stemningen er som et USA under depressionen. Man fornemmer […]