Forfatterportræt: Leif Davidsen – på sporet af noget

af d. 5. april 2016
 

Den 25. juli 1950 så Leif Davidsen dagens lys, og her godt 66 år senere har han oplyst veje for os med et spændende forfatterskab, der udfolder sig i et spændingsfelt mellem politik og de personlige historier.

Han voksede op på Fyn, og allerede som ganske ung havde han denne impuls og idé om, at han ville være forfatter. Det var lyrik, han i første omgang fik succes med – nogle digte blev netop udgivet i Hvedekorn i 1973.
Det var dog en risikabel vej at gå, og en hvor levevejen kunne vise sig at være særdeles smal og usikker, og derfor forfulgte han en mere dynamisk og sikker hverdag. Han blev journalist, og han kendes derfra som udenrigskorrespondent, hvilket unægtelig har fodret ham med stof til de litterære romaner, der efterhånden begyndte at forme sig i hans hoved og sidenhen komme ned på papir.
I 1998 vendte han journalistikken ryggen og lod sig optage af forfattergerningen på fuld tid. Her var det thrillerens tema og handlekraft, der blev hans fokus. ”Uhellige alliancer” blev hans debutroman (1984), og sidenhen er flere nået frem til boghandlernes reoler; herunder ”På udkig efter Hemingway”, der på den ene side søger efter spor af Ernest Hemingway i et Cuba, hvor politiske spændinger florerer, og på den anden side involverer et politisk komplot. I ”Patriarkens hændelige død” bliver Adam Lassen kastet ind i en russisk sag, hvor hans bror har betalt med sit eget liv. I ”Min broders vogter” er det Magnus Meyer, der er omdrejningspunkt og aktør i en handling, som drejer sig om at redde brormand ud af Den Spanske Borgerkrig.
”Balkan-trilogien” står som et afgørende værk i forfatterskabsreolen. Her er det universitetslektor Theodor Nikolaj Pedersen, der på en rejse til Bratislava bliver nødsaget til at revidere sin familiehistorie.

Skal man sætte et mærkat på hans forfatterskab, må det være, at han bruger skønlitteraturen til at skrive om mennesker, der på den ene eller anden måde er indlejret og handlende i politiske, sociale og historiske problematikker.

I 1992 modtog Leif Davidsen De Gyldne Laurbær for romanen ”Den sidste spion”, og den er bestemt et godt sted at starte.

Læs anmeldelser af Leif Davidsens bøger her