Forfatterportræt: Herbjørg Wassmo – psykologisk surrealisme

af d. 12. april 2016
 

Herbjørg Wassmo står i dag som en af Norges mest læste forfattere.
Hun blev født i 1942 og voksede op i Vesterålen i det nordlige Norge. Som helt ung gik hendes drømme mod ballerina- og billedkunsten. Senere blev disse drømme mere praktiske; hun er læreruddannet og nåede at undervise 16 år i folkeskolen, inden hun kastede sig over faget litteraturvidenskab og sidenhen satte sig til rette som romanforfatter.

Hun har for dejlig, inspirerende vane at fokusere på menneskesindet, hvor samfund og private erindringer gerne blandes i den enkelte hovedperson og udfolder sig som surrealistiske sekvenser. Forfatterskabet rummer uvægerligt de store temaer som tab, frigørelse, kærlighed, skyldfølelse.

Herbjørg har vundet et hav af priser, hvor år 1987 står som det mest iøjnefaldende, idet hun da modtog Nordisk Råds Litteraturpris for ”Tora-triogien”. Denne kan med stort udbytte læses som en psykologisk beretning om pigen Tora og hendes udvikling fra barn til ung kvinde. Ligeledes kan den betragtes som en fragmenteret fortælling, hvor et splittet sind er den grundessens, der ødelægger krop og sprog. Romanens handling er henlagt til tiden omkring 1950 på en ø lidt ud for Nordnorge. Tora er et udsat individ, idet hun i tilgift med at hun er horeunge også er tyskerunge, og hun oplever endog, at morens nye mand ikke kan styre sig, og han forgriber sig på hende. Hun er godt på vej til at blive ødelagt, hvilket i særlig grad bliver tydeligt, idet identiteten smuldrer.

Hendes stil rummer mange metaforer og symboler, og der er mange akademiske læsere, der i Norge har svært ved at tage hendes værker seriøst, og flere placerer dem inden for triviallitteraturen. Det ændrer dog ikke ved, at hun har særdeles mange læsere, og at hendes værker rummer tankevækkende perspektiver.

Hende romaner bliver ved med at vinde læsere, og oversættelser af disse skyder frem i verden. Senest er udkommet ”Disse øjeblikke” – en selvbiografisk roman om opvækst med overgreb, at blive mor som ganske ung, en krævende uddannelse blandet sammen med et ulykkeligt ægteskab.

Læs anmeldelser af hendes bøger her!