0 kommentarer

Esbens fire liv af Svend Åge Madsen

af d. 3. august 2024
Info
 
Sideantal

266

Udgivet

2024

ISBN

9788702315578

Originaltitel

Esbens fire liv

Udgave

1. udgave

 

Erik Skyum-Nielsen siger i anmeldelsen af Esbens fire liv (Information, 31. maj, 2024) : ” Ærligt talt har jeg ham lumsk mistænkt for her i sin alders 85. år at være begyndt at slå flere af sine romanideer sammen til én, for overhovedet at få dem anvendt, mens tid endnu er, eller genbrugt i varieret skikkelse.”

Jeg tænker bestemt også, at det er tilfældet. Det er utroligt, at Svend Åge Madsen overhovedet formår at holde orden i sit eget bagkatalog og i sit idékartotek, når hans hjerne uden tvivl er lige så krøllet som hans hår.

Personligt er jeg vild med Svend Åge Madsens bøger af flere årsager. Den mest åbenlyse, at han er Århus forfatter, og at miljøet i mange af hans romaner er min hjemegn. Dernæst er jeg vild med at han gerne tager et samfundsmæssigt problem og finder en “løsning”, der er helt ude på overdrevet. I indeværende bog trækker han selv parallelen til Jagten på et menneske, hvor det var tilladt at skyde arbejdsløse mellem klokken 8 og 16, hvis man altså havde jagttegn! Et andet aspekt jeg holder af, er især til stede i de senere bøger, og bliver af en del anmeldere betegnet som problematisk. Personligt finder jeg det dog udfordrende, at bøgerne, også tematisk, stikker i alle retninger, og at jeg derfor sidder tilbage med en fornemmelse af, at  flere gennemlæsninger at bøgerne på ingen måde vil forringe mit udbytte.

Men nu til Esben.

Esbens er en ret genert gut, der på ingen måde har mod på at være i nærheden af, og slet ikke røre! , en pige. Derfor er det da også ret utroligt, at Tessa kommer i bukserne på ham allerede ved deres første møde. Den stakkels Tessa er født med en hjernemæssig udfordring, og har derfor fået indopereret en hjernestarter, da hun var ganske spæd. Uden denne hjernemaker var Tessa ikke blevet gammel, da hendes hjerne ikke selv tog initiativ til noget. Udfordringen med al teknik er imidlertid, at der skal opdateringer til, og at der er ting, som udviklerne først senere bliver opmærksomme på helt mangler. Den aften Tessa møder Esben er hun helt konkret udfordret af, at der er byttet om på skiltene til herre- og dametoiletterne, og ude af stand til at gå ind et sted, hvor hun måske vil møde en uhensigtsmæssig situation, bliver Tessa i stedet i køen og ender med at tisse i bukserne. Heldigvis bor Esben tæt på og cykler hjem efter et par underbukser som Tessa kan komme i.
Hvad han ikke ved er at Tessas hjernemaker allerede har kørt en lille kalkyle og fundet ud af, at Esben er et godt match.
De to mennesker finder sammen og Esben bryder samtlige selvetablerede forbud om ikke at røre ved kvinder. Deres relation er så stærk, måske også qua Tessas hjernemaker og enestående intelligens, at de to hjerner nærmest bliver til en, og da de begynder at påvirke ikke bare hinandens drømme, men også handlinger, må Esben trække en streg i sandet. Han har trods alt brug for at være et selvstændigt individ.
En anden udfordring ved at være i et forhold med en maskine er: “Det vil være risikabelt at stole for meget på nogen maskines moralske sans”. Esben er i tvivl om, hvorvidt han skal tale med Tessas forældre, og få en moral installeret, men fravælger det. Også senere, selvom det bliver mere og mere tydeligt, at Tessa ikke har nogen moral. Set i lyset af det er det ret underholdende, at det Esben vælger at bruge Kun.int (chat bot) til er at skabe en virtuel Jesus som han kan kommunikere med. Det bliver for øvrigt en bragende succes!

Esbens fire liv stikker tematisk i alle retninger. Der er tydelige, og mindre tydelige, referencer til mange af Svend Åge Madsens tidligere bøger. Nu er der bare tilbage at tænke over, om Esbens egen moral, kan stå distancen i forhold til de fristelser som mødet med teknikken (i skikkelse af den underskønne Tessa) serverer for ham.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter