0 kommentarer

Noget om Grace af Anthony Doerr

af d. 23. februar 2016
Info
 
Sideantal

446

Udgivet

2016

ISBN

978-87-400-2692-4

Originaltitel

About Grace

Udgave

1. udgave

 

Som dreng drømmer David Winkler om en mand, der med en hatteæske i hånden pløjes ned af en bus. Drømmen bliver til virkelighed, og resten af sit liv skal David genopleve æsken med fedorahatten blive trykket flad mod asfalten, mens livet forlader ejermanden.

David vokser op i Anchorage, Alaska, som en lidt nørdet knægt med en altopslugende interesse for vand i alle dets mange afskygninger. Han uddanner sig til hydrolog og får rig lejlighed til at glæde sig over vandets mysterier.

En nat drømmer han, at han i det lokale supermarked vil møde en dejlig pige. Det sker naturligvis, og David forelsker sig hovedløst i Sandy, der er gift med Herman. Heldigvis er Herman en dødbider, hvis ånde lugter af hvidløgssalt, så Sandy er i længden modtagelig over for Davids kærlighedserklæringer.

David og Sandy flygter til Cleveland, hvor han får job som meteorolog på en tv-station, mens hun føder ham en nuttet, lille tøs. Grace. Lykken er to piger, som man elsker overalt på jorden. Og så drømmer David igen: Hans hus vil blive oversvømmet, den spæde Grace vil drukne i hans arme. Sandy vil ikke høre på ham, heller ikke, da det begynder at regne. Og regne. Og vandet begynder at sive ind i kælderen.

David ser ingen anden mulighed end at flygte. Hvis han ikke er i huset, vil han ikke prøve at redde Grace, der måske netop derfor ikke vil drukne. Hans hovedkuls flugt ender på en caribisk ø tæt ved St. Vincent, hvor den fortumlede hydrolog nærmest adopteres af en chilensk familie. Savnet af sine to piger hjemme i Cleveland er ved at flå David i stykker, men han kan ikke vende hjem.

Det chilenske par har en lille pige, Naaliyah, som straks knytter sig til David. Alt er idel lykke, indtil David drømmer igen: Naaliyah vil drukne i en alder af femogtyve, og han vil lige akkurat ikke nå at redde hende. Årene går, pigen nærmer sig de femogtyve; spørgsmålet er nu, om han skal prøve at gribe aktivt ind?

Et andet godt spørgsmål er, hvad der skete med lille Grace hjemme i USA … blev hun reddet, fordi han flygtede; eller druknede hun trods alt? For at få svaret kastes David ud i en farefuld færd rundt på det nordamerikanske kontinent, der kulminerer tilbage i Alaska ved den brølende Yukon-flod.

Anthony Doerrs første roman, “Noget om Grace”, udkom på engelsk tilbage i 2004, men Politikens Forlag har ikke overraskende valgt at oversætte den til dansk efter successen med krigseventyret “Alt det lys vi ikke ser”, der modtog Pulitzer-prisen.

Doerr er en djævleblændt fin fortæller. Han skriver en lavmælt prosa, som uden overflødigt føleri fører os frem og tilbage i tiden, fra isnende Alaska til smeltende St. Vincent, et kvart århundredes hændelser, tanker, smage og dufte komprimeret til godt 450 siders forbløffende hurtigt læst drama.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter