0 kommentarer

Virginia af Jens Christian Grøndahl

af d. 6. april 2018
Info
 
Sideantal

100

Udgivet

2000

ISBN

87 621 0195 1

Udgave

1. udgave

 

I 1943 inviteres en 16-årig pige i sommerhus ved Vesterhavet af et velhavende par, der kender hendes mor perifert. En betænksom gestus, så det unge menneske kan komme lidt på afstand af krigen, der velsagtens mærkes tydeligere i byen.

I sommerhuset befinder sig også bogens på det tidspunkt 14-årige hovedperson, en nevø af parret. Og han gør store øjne ved synet af den kønne, barmfagre pige. Faktisk bliver han lidt lun på hende, følger efter hende i smug og finder derigennem ud af, at hun hemmeligt hjælper en engelsk pilot, der netop er skudt ned over området.

Episoden med den engelske pilot skal følge de to unge resten af livet, men naturligvis med hver sin synsvinkel. Efter krigen bliver kvinden gift og flytter til Paris. Vores hovedperson gifter sig ligeledes, men bliver boende i Danmark. Årene går, og så mødes de to som gamle i Byernes By, hvor hun stadig bor.

I en smuk, sval og stilsikker prosa dykker Jens Christian Grøndahl ned i sindets uudgrundelige mekanismer: Hvad husker vi hver især, hvordan påvirker erindringerne vores indbyrdes relationer, og hvad kan vi i sidste ende bruge fortiden til?

En fin pointe i bogen er, at kvinden forbliver et mysterium, for hun iagttages og vurderes gennem et lidet psykologisk bevidst hankønsvæsens endimensionelle filter. Det minder til forveksling om virkeligheden.

“Virginia” breder sig over 100 fortvivlende korte sider og er alt for hurtigt slugt. Jeg ville gerne have læst meget mere om det umage par. Nu må kursen i stedet sættes tilbage mod biblioteket, hvor der heldigvis venter mange flere bøger af den velskrivende Jens Christian Grøndahl.

Lån bogen på bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter