0 kommentarer

Vi begynder med slutningen af Chris Whitaker

af d. 27. september 2022
Info
 
Sideantal

423

Udgivet

2022

ISBN

978 87 7239 067 3

Originaltitel

We Begin at the End - oversat af Mette Egerod

Udgave

1. udgave

 

I starten virkede det mystisk, at den for mig ukendte Chris Whitakers “Vi begynder med slutningen” skulle være en “New York Times Bestseller”, som det hævdes øverst på forsiden. Det er som regel kun de allerbedste bøger, der opnår læsere nok til at havne i dén kategori.

Handlingen var ærligt talt lidt flaksende og ikke videre fængende. Men hen ad vejen åbner bogen sig og går i blodet på én. Man bliver grebet af den barske historie, som er en blanding af flot udfoldet Amerikansk Roman og en lille smule whodunnit-krimi.

For mange år siden dræbte 15-årige Vincent King den lille, nuttede nabopige Sissy ved et af den slags hændelige uheld, der må få mennesker til at tvivle på eksistensen af en retfærdig gud. Eller i hvert fald, at hun (gud) ikke er nået frem til lillebyen Cape Haven ved den californiske kyst.

Vincent ender med at afsone tredive år blandt de hårdeste kriminelle. Star, Sissys lækre storesøster, ender som en udslukt, alkoholiseret sangerinde og mor til de to skønne unger Robin og Duchess, henholdsvis fem og tretten år gamle.

Duchess er bogens hovedperson. En køn, hårdkogt tøs, der vil (og kommer til at) gå gennem ild og vand for sin lillebror. Mor Star lader dem gå for lud og koldt vand, Duchess må dagligt give sin bror det meste af sin egen sørgelige mad, og ikke mindst må hun tæve langt ældre skolekammerater, der ikke er søde ved de to dårligt klædte børn. “Duchess, den lovløse,” kalder hun sig; uden gnist af humor.

Vincent bliver omsider løsladt, og så går alt galt; alt. Det er så uendeligt trist, og det skal blive meget værre i de kommende måneder og år. Den eneste, der har hjerte nok til at kæmpe for både børnene og en jordisk retfærdighed, er Walk, den venlige, fedladne betjent, der engang var Vincents bedste ven, og som uegennyttigt har hjulpet Star og hendes unger over årene.

Men Walk er ikke mange sure sild værd. Han ryster så meget på hænderne, at han praktisk taget er ukampdygtig. Druk eller sygdom? Imens lurer tre af Stars mandlige naboer på situationen; hver med sin helt egen dagsorden; ingen af dem specielt tillidsvækkende.

“Vi begynder med slutningen” er gribende, spændende og forstemmende med et par gedigne overraskelser undervejs. Amerikansk på den gode måde.

Det meste af Mette Egerods oversættelse fungerer fortrinligt; sproget er mundret og velklingende. Men – en ‘Dutch oven’ er altså en støbejernsgryde, ikke en hollænderovn. Og nej, det hedder heller ikke en patriciavilla; Patricia er et pigenavn.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter