0 kommentarer

Velkommen Mr. Chance af Jerzy Kosinski

af d. 4. januar 2004
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

134

Udgivet

1980

ISBN

87-568-0552-7

Originaltitel

Being There

 

Den polsk-amerikanske forfatter Kosinski fortæller historien om gartneren “Chance”, der pludselig en dag bliver konfronteret med den virkelige verden. Det vil sige det vi normalt er enige om er virkeligheden. Chance kender da også virkeligheden; men han har kun set den på TV!

I måske 40 år har den debile Chance aldrig været uden for det hus eller den have, han hele sit liv har passet for “den gamle mand”. Men samme dag fortællingen begynder, dør den gamle mand af alderdom. Chance bliver tvunget til at forlade huset og haven.
Chance har kun kendskab til virkeligheden gennem de TV udsendelser, han gennem hele livet har set på sit lille værelse. Men det viser sig, at være tilstrækkeligt til at klare sig gennem verden.
Efter et mindre trafikuheld kort efter Chance er trådt ud på gaden, bliver han taget under kærlig behandling hos en rig familie, hvor manden er et indflydelsesrigt, men aldrende finansgeni.

Vi følger herefter Chances eventyr i den virkelige verden. Han bliver præsenteret for familiens forretningsforbindelser, bla. USAs præsident og Ruslands ambassadør. Når disse folk taler med Chance svarer han enten ikke, eller han begynder at fortælle om årets gang i haven: Dette forstås af hans tilhørere som en metafor for udviklingen i USAs økonomi. Og Chance bliver således opfattet som vismand, geni, eller måske profet! Dette er vel at mærke gennem medierne – aviser og TV-udsendelser.

Det er tankevækkende at denne halvfjerdser roman i dag faktisk er lige så aktuel som da den udkom. Den er en fantastisk satire over TV-virkeligheden. Alligevel står den for mig som en lidt for naiv historie, en lidt for utrolig fabel (findes de?).
Der mangler lidt mere bid, selvom “The Times” kårede den som årets bog i 1971.

Jeg vil her straks anbefale Kosinskis første roman, den benhårde og
kyniske fortælling om “Den bemalede Fugl”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter