Pulitzer Prize
0 kommentarer

Vejen af Cormac McCarthy

af d. 16. juni 2013
Info
 
Sideantal

258

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-05526-9

Originaltitel

The Road

 

I USA går to navnløse personer – en mand og en dreng – langs en vej. De er på vej mod kysten for der at skabe sig en bedre tilværelse efter at en voldsom katastrofe har udslettet det meste liv på jorden.

Det er en lang, kold og ubarmhjertig tur, de er trætte og de mangler mad. Drengen er bange for, at de vil dø af sult eller kulde og manden har svært ved at berolige ham fordi han selv er bange. Dagene går med at holde varmen, søge at finde mad – og ikke mindst at undgå de dårlige mennesker – som er de mennesker, der er blevet tyve eller kannibaler efter katastrofen.

Romanen er fortællingen om det umage pars vandring mod kysten og om de vanskeligheder de udsættes for på vejen indtil manden dør på en mørk og kold vinterdag mens solen går ned.

Bogen er på sin vis en smuk fortælling om kærligheden mellem en far og hans søn og det er også historien om de grimme sider, der dukker op i mennesket når det udsættes for ekstreme forhold.

Desværre er det også en meget ensformig bog, og jeg forundres over, at man som forfatter kan skrive 250 sider med gentagelse efter gentagelse – det er den samme hændelse om frygt og mangel på mad, der omskrives hele tiden. Det bliver meget hurtigt en meget kedelig affære at læse bogen – fordi pointen kunne være gået igennem i en kort novelle.

Dertil kommer, at sproget er præget af ensformighed og anvendelsen af de samme ord. De fine personbeskrivelser kan ikke opveje for det monotone sprog og den ensformige, kedelige handling. Jeg har sjældent kedet mig så inderligt under læsningen af en bog, og derfor lander jeg desværre kun på en stjerne.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter