0 kommentarer

Vand til elefanterne af Sara Gruen

af d. 26. august 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

356

Udgivet

2008

ISBN

978-87-7604-192-2

Originaltitel

Water for Elephants

 

Bogen har vundet mange priser, bl.a. “Book Sense Book of the Year 2007”, og efter jeg har læst den, har jeg erfaret, at den er blevet filmatiseret med ungpige-bedåreren Robert Pattinson i hovedrollen. Det havde jeg nu ikke lige set komme, da jeg læste bogen…

Historien tager sin begyndelse på et plejehjem, hvor vi møder den over 90-årige Jacob Jankowski dagen inden han skal i cirkus – en begivenhed han ser meget frem til, da han som tidligere dyrlæge i et cirkus har cirkusblod i årene. Livet på plejehjemmet passer ham ikke og han gør dagligt små oprør overfor personalet og sine med-beboere.

Bogen skifter mellem plejehjemmet og Jacobs liv her og hans tilbageblik på livet i cirkus og til at vi er lige midt i hvor det hele sker, midt i hans ungdoms cirkus, midt mellem klovne, tykke damer, prostituerede, gøglere, elefanter, rovdyr og 30’ernes depression i USA.

Lige inden Jacob som 23-årig skal op til sin afsluttende dyrlægeeksamen, dør hans far og mor i en trafikulykke, og Jacob står alene uden en krone på lommen. Han hopper på et cirkustog, der tilhører et tredjerangs cirkus, og bliver ansat som dyrlæge trods det, at han ikke har taget sin eksamen.

Jacob bliver forelsket i den psykopatiske cirkusdirektørs kone, der også forelsker sig i ham – og så er der kærlighed og intriger for alle pengene.

En dag velsignes cirkus med en ny attraktion – cirkuselefanten Rosie, der desværre viser sig ikke at gide gøre nogen kunstner, men det råder Jacob bod på. Og det er ikke bare et spørgsmål om vand til elefanten.

Bogen er en sprudlende fortælling om livet i cirkus inden forestillingen starter og om det arbejdsfællesskab og de ofre det kræver at levere varen til publikum. Smukt og ligetil fortalt af Sara Gruen.

Slutningen er bare helt fantastisk rebelsk. LÆNGE LEVE EVENTYRET

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter