0 kommentarer

Den store Gatsby af F. Scott Fitzgerald

af d. 24. august 2012
Info
 
Sideantal

189

Udgivet

2012

ISBN

87-02-02504-3

Originaltitel

The Great Gatsby

 

“Den store Gatsy” er i manges øjne en af de helt store amerikanske klassikere. Jeg har ofte hørt om den, men har ikke fået den læst, men så er det jo godt at sommeren mest har været til indendørs hygge. Og bogen er virkelig en litterær lækkerbisken fra Fitzgeralds hånd, der desværre døde før han fik succesen at mærke.

Bogen er fortalt genne fortælleren Nick Carraway, som netop er hjemvendt fra 1. verdenskrig. Han lejer et lille hus og prøver at slå igennem som sælger af obligationer, men kan ikke rigtig finde gejsten. I stedet spekulerer han over nabohuset, et kæmpe palads, hvor der hver weekend holdes store baller med utrolig mange mennesker. Han finder ud af, at husets ejer er den mystiske Gatsby, der lige som Nick har været i krig. Nick drages ind i Gatsbys univers og det går langsomt op for ham, at Gatsby med sit store hus og vilde fester kun venter på én ting: at gense sin store kærlighed Daisy, som han ikke kunne få før krigen. Dengang var Gatsy en fattig ung mand, og Daisy har nu giftet sig en anden. Dette stopper dog ikke Gatsby, og da han samtidig finder ud af, at Daisy er Nicks kusine, sætter han sin store genforeningsplan i værk. Det lykkes ham næsten at vinde Daisy tilbage, men store ulykker rammer det unge par og hele situationen tager flere uventede drejninger. Alt dette er Nick beskuer til, mens han samtidig forsøger at skabe sig sit eget liv.

“Den store Gatsy” er et godt billede på 1920’ernes Amerika, med dets overflod og forfald. At bogen er skrevet tilbage i 1925 mærkes slet ikke, den fænger fra start til slut. Det er bestemt ikke utænkeligt at jeg kaster mig over flere af Fitzgeralds bøger. Hans skrivemåde og hele tonen i bogen er skøn og ikke mindst meget velskrevet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter