0 kommentarer

Unge Philby af Robert Littell

af d. 16. januar 2014
Info
 
Sideantal

229

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7129-230-5

Originaltitel

Young Philby

 

“Der fandtes en hel generation af engelske intellektuelle, der efter Første Verdenskrig havde mistet tiltroen til den herskende klasse og var begyndt at tvivle på den kapitalistiske eventyrfortælling om konstant vækst og øget velstand, da arbejdsløsheden røg i vejret i kølvandet på krakket i ’29. De mennesker hældede til Marx’ analyse af den uundgåelige tilbagegang for den industrielle kapitalisme og var med Hitlers opkomst i Tyskland kommet til at betragte Sovjetunionen som et bolværk mod fascismen.”

Blandt disse var de berygtede Cambridge Four: Philby, Burgess, Maclean og Blunt. Og blandt disse var Kim Philby den absolutte stjerne. Han infiltrerede den britiske efterretningstjeneste MI6, røbede datoen for tyskernes planlagte overfald på Sovjet for sine russiske herrer, sladrede om amerikanernes fremskridt med A-bomben, flygtede lige for næsen af sine stadigt mere mistænksomme britiske kolleger og tilbragte resten af sit liv som fejret helt i USSR.

Philby var en fantastisk skæbne. Men historien er langt mere fantastisk, end det hidtil har været kendt, postulerer den amerikanske journalist og forfatter, Robert Littell, i sin spionroman (der ikke er mere roman, end min popo er en vandflyver) “Unge Philby”.

For Philby var ikke bare agent eller dobbeltagent. Han var tredobbelt agent! Hans flugt til Sovjet var i virkeligheden orkestreret af hans højtbegavede far, St John Philby – der i øvrigt var konverteret til islam – for at unge Philby kunne infiltrere KGB indefra.

For alle, der har beskæftiget sig en smule med de engelske og russiske spionageoperationer under Anden Verdenskrig og senere den kolde krig, er dette en sensationel påstand. Og Littell er bevæbnet til tænderne med insider-information, så det er bestemt ikke løst krudt, han skyder med.

Bogen er opbygget som en række fiktive indlæg fra virkelige personer: Flere af Philbys russiske føringsofficerer, hans østrigske kommunistkone, britiske efterretningsfolk, hans ven og agentmakker, superbøssen Burgess m.fl. Vi er med lige før Anschluss i Østrig, under borgerkrigen i Spanien, senere i Frankrig, i Secret Services London-hovedkvarter, i KGB’s isnende fængsel, Ljubljanka, ja, endog i Stalins personlige datja.

Hatten af for Littells omfattende research, kreative tænkearbejde og formfuldendte sprog. Alt føles helt rigtigt og sandsynligt, der er ikke en finger at sætte nogetsteds … bortset fra, at bogen sine steder er lumsk kedelig. De mange detaljer og småsnak overskygger ofte de store linjer, og elementær spænding er den såkaldte roman kemisk renset for. Det virker, som om forfatteren har måttet opfinde en skrivegenre, der kan transmogryffe en forholdsvis enkel teori om til et helt bogværk.

For spion-aficionados er “Unge Philby” næppe til at komme udenom. Men lad være med at forvente en ny Graham Greene eller John le Carré, som omslagsteksten smiskende påstår. Vi taler om en interessant og velunderbygget teori forklædt som dokudrama.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter